Zilele însorite se schimbă în zile ploioase cu vânturi reci. Nuanța bronzată de pe tenul nostru dispare treptat, iar tratamentul pielii prezintă noi sarcini de îngrijire. Vara soarele, nisipul și căldura își pun amprenta pe piele, în special pe zona sensibilă a feței. Odată cu sosirea perioadei de toamnă trebuie să ne confruntăm cu tristul fapt că pielea noastră și-a pierdut elasticitatea, este deshidratată, ridată și pigmentată din cauza razelor solare de vară. Aproape toată lumea se confruntă cu o deteriorare generală a calității pielii și pierderea apei din țesut. Aportul semnificativ de lichide este o parte esențială a regenerării pielii post-vară, dar nici îngrijirea adecvată a pielii nu poate fi ratată.

 

 

 

Cea mai importantă diferență între îngrijirea de vară și cea de toamnă, desigur, provine din faptul că temperatura scade, urmează perioade mai ploioase, urmate de vânturi reci. Pe măsură ce vremea este mai rece, proprietățile pielii se schimbă oarecum; frigul de afară și aerul cald din apartamente sau mașini va face pielea mai uscată și mai deshidratată. Acest lucru agravează „daunele provocate de soare” suferite în timpul verii. Pielea va avea un aspect pergamentos, se va descuama și va deveni aspră, dacă nu au fost folosite produsele cosmetice potrivite pentru hidratare sau protecție solară. Chiar și câteva ore de „infracțiune” pot face multe daune stării pielii.

 

Cu ajutorul tratamentelor de reînnoire a pielii poți nu numai să-ți iei rămas bun de la petele de pigment, dar și pielea ta va respira și va întineri. Revitalizarea este esențială în îngrijirea pielii.

 

Ce produse cosmetice ar trebui să folosim în astfel de momente pentru a ne proteja pielea pe vreme umedă, rece, cu vânt?

 

Primul pas în reînnoirea celulară de toamnă este să scapi de epiderma îngroșată asemănătoare unui scut, care inhibă absorbția ingredientelor active. După o curățare profundă a feței, care include și exfoliere pentru îndepărtarea celulelor epiteliale moarte, putem reda strălucirea pielii cu creme și măști, care conțin ingrediente active naturale: extracte de fructe, celule stem vegetale, vitamine, minerale. După sezonul estival, este important să exfoliezi, să hidratezi și să-ți hrănești pielea. Toate tipurile de piele pot dezvolta o stare deshidratată, caz în care stratul superior al pielii este mai uscat, și fața devine aspră la atingere.

 

Hidratarea pielii e afectată de factori externi și interni (boală, bătrânețe, efecte hormonale, nutriție, aport de lichide, condiții de mediu și produse cosmetice). Este recomandabil să schimbi cremele ușoare de vară cu o cremă de hidratare intensă, iar pentru noapte să alegi un produs, care să nutrifice pielea, dar care nu colmatează porii. Toate acestea uneori nu sunt suficiente, pentru a combate efectele nocive ale verii, în acest caz putem apela la peelinguri chimice, peelinguri cu acizi de fructe, mezoterapie, sau alte metode de hidratare intensă a pielii.

 

Cu mezoterapie sau prin hidratarea profundă cu acid hialuronic putem livra concentrația maximă a unui cocktail personalizat, ceea ce poate contribui și la trezirea proceselor latente ale pielii.

 

Datorită naturii pielii noastre, ridurile deja apărute persistă, iar influențele externe, cum ar fi expunerea la soare, nu pot decât să agraveze procesul, deoarece odată cu înaintarea în vârstă producția de colagen și elastină continuă să scadă și de asemenea și cantitatea de acid hialuronic din piele. Mezoterapia este o metodă cosmetică potrivită atât pentru prevenirea ridurilor cât și pentru atenuarea celor existente deja. Putem obține rezultate foarte bune cu produse profesionale cu un conținut ridicat de ingrediente active. Cremele bogate în nutrienți și loțiunile de corp ar trebui utilizate în această perioadă pentru a compensa nutrienții pierduți.

 

De ce vitamine are nevoie pielea noastră pe măsură ce vremea se răcește și din ce tipuri de produse cosmetice le putem obține?

 

Vitaminele sunt importante și pentru pielea noastră pe tot parcursul anului. S-ar putea să fim norocoși, deoarece cosmetologia e în evoluție explozivă, dezvoltă forme de vitamine din ce în ce mai eficiente și stabile. Dacă până acum cremele cu vitamina C erau instabile deoarece după deschiderea recipientului, ingredientul activ era distrus datorită oxidării, acum cremele sunt stabile datorită noilor technologii, care folosesc lipozomi pentru a închide vitaminele.

 

Vitaminele utilizate în cosmetică, care regenerează, revitalizează pielea sunt: Vitamina B, E, F, A, C, PP. Acestea acționează în piele, ca niște biocatalizatori, care stimulează diferitele funcții ale pielii: sinteza fibrelor de colagen și elastină, sau reglează funcția glandelor sebacee, având și proprietăți antirid, ca de exemplu vitamina A sau retinolul.

 

 

Protecția solară trebuie folosită și toamna?

 

Produsele de protecție solară convenționale se bazează pe filtre UV de natură chimică, ceea ce poate fi iritantă la persoanele cu pielea predispusă la alergie. Există alternative naturale. Produsele cosmetice naturale conțin filtre UV minerale, adică filtre fizice, care au la bază dioxid de titan sau oxid de zinc. Filtrele minerale reflectă lumina soarelui și nu irită pielea. În timp ce produsele de protecție solară cu filtre chimice trebuie mai întâi să fie absorbite de piele, filtrele UV minerale protejează pielea imediat după aplicare.

 

Chiar dacă vara s-a terminat, soarele și radiațiile UV sunt emanate în continuare. Radiațiile UVB sunt responsabile pentru arsurile solare. În timpul sezonului rece radiațiile UVB sunt mai puțin intense, însă radiațiile UVA nu își schimbă intensitatea fiind radiații cu undă lungă. Ele reușesc să penetreze pătura de nori chiar și în zilele ploioase de toamnă.

 

În concluzie: cu toate că temperaturile sunt în scădere, pielea trebuie protejată de radiațiile UV. Specialiștii susțin că nu numai expunerea pe timp îndelungat în timpul verii prezintă riscuri precum cancerul de piele, ci și expunerea la radiații acumulată de-a lungul timpului poate avea un impact negativ asupra pielii.