În materie de frumusețe, una din provocările cele mai des întâlnite în saloanele de cosmetică o reprezintă “lupta” cu ridurile. Ce sunt de fapt ridurile, cum apar, de câte tipuri sunt, cum le putem combate mai eficient sau cum putem să îmbunătățim în mod vizibil aspectul pielii ridate. Putem defini ridurile ca fiind pliuri, cute, încrețituri care apar atât pe față, gât, decolteu, dar și în alte zone ale corpului cum ar fi mâinile de exemplu.

 

De ce apar ridurile? Desigur există multiple studii care pot da nenumărate detalii despre cauzele formării ridurilor ținând cont de factori intrinseci și extrinseci dar și de zona unde se găsesc ridurile (față, gât, decolteu). Printre acești factori se numără: poluarea, radiațiile UV, fumatul, trecerea timpului (îmbătrânirea), etc. Pentru a putea trata eficient ridurile este bine să ținem cont și de tipul ridurilor și zona în care se găsesc.

Riduri elastice, sunt acele riduri care apar de obicei pe gât, deasupra buzei superioare și la nivelul obrajilor. Sunt mici pliuri care dau aspect de piele “căzută” și apar datorită expunerii excesive la radiații UV, poluare, fum de țigară, etc. Cele mai indicate produse cosmetice care pot îmbunătăți aspectul acestor riduri sau preveni apariția lor sunt cele care conțin antioxidanți, vitamina C, coenzima Q10, peptide.

Riduri de expresie sau riduri dinamice, sunt acele riduri pe care le întâlnim pe frunte, între sprâncene, comisura externă a ochilor, șanțul nazolabial. Aceste riduri la început sunt temporare și se formează datorită expresiilor faciale repetate, în timp însă ele devin permanente și se transformă în riduri statice. Cele mai indicate produse cosmetice pentru combaterea și prevenirea lor sunt cele care conțin acid hialuronic, extracte marine, unt de shea, glicerină, etc.

Ridurile gravitaționale apar deoarece odată cu înaintarea în vârstă cantitatea de colagen și elastină este mult diminuată și pielea se ”lasă”, departajându-se de stratul de grăsime sau de mușchiul de sub ea. Le întâlnim de obicei pe gât, bărbie sau obraji. Cele mai eficiente produse cosmetice pentru tratarea lor sunt cele pe bază de colagen marin și peptide.

Ridurile de compresie apar atunci când în mod repetat se pune presiune crescută pe suprafața pielii. De exemplu când prin așezarea feței pe pernă apar așa numitele cute de pernă a doua zi. Pentru a le trata eficient din punct de vedere cosmetic putem utiliza peelingurile chimice sau cremele antirid bazate pe retinol și oligoelemente.

Ridurile atrofice, le putem întâlni oriunde, gât, decolteu, față și sunt acele mici linii paralele care apar când pielea se strânge. Ele se datorează nivelului scăzut de colagen și elastină din piele cauzat de expunerea excesivă la radiații UV. Produsele cosmetice care îmbunătățesc aspectul lor sunt cele cu conținut ridicat de acid hialuronic și colagen.

Desigur secretul unui ten frumos rămâne însă îngrijirea permanentă, atât periodic în saloanele de cosmetică prin tratamente profesionale cât și prin respectarea unui ritual zilnic personalizat. Pentru aceasta se pot utiliza atât pentru acasă cât și în salon creme, seruri, măști de la brandurile Solanie, Dr Spiller și MCCM-Medical Cosmetics. Bineînțeles utilizarea cremelor cu protecție solară este tot atât de importantă ca și îngrijirea zilnica personalizată.