Îngrijirea tenului matur sensibil

Caracterizarea tenului matur este destul de complexă și trebuie să ținem cont de mai mulți factori. În primul rând de tipul de ten, afecțiuni dermatologice din trecut sau prezent, ritual de îngrijire, și nivel de hidratare. Însă, caracteristicile generale pe care le întâlnim la tenul matur sunt:

  • lipsa elasticității musculare,
  • țesut conjunctiv fără fermitate datorită sintezei scăzute de colagen și elastină,
  • capacitate de absorbție redusă a vitaminelor A și D.

Toți acești factori duc la modificări vizibile ale aspectului tenului matur, apariția ridurilor, pete pigmentare, uscăciune, luminozitate scăzută, etc.

Dacă la toate acestea se mai adaugă și senzații neplăcute pe piele, ca: furnicături, prurit, senzație de arsură, piele “care ține”, asociate uneori și cu o uscăciune excesivă, putem spune că avem de-a face cu un ten matur sensibil. Sensibilitatea este dată în general de o deficiență a funcției de scut a pielii (bariera hidrolipidică de protecție a pielii este deteriorată) și de hipersensibilitatea terminațiilor nervoase care încep să transmită semnale de durere, ca răspuns la stimuli inofensivi.

Deși cauza acestor manifestări nu a fost stabilită cu exactitate, aceste simptome pot fi declanșate atât de factori externi cât și de factori interni.

Factorii externi ar putea fi: schimbări bruște de temperatură, vânt, poluare, radiații solare, aditivi din produse cosmetice, etc.

  • Schimbările bruște de temperatură declanșează eliberarea histaminei, care provoacă senzația de prurit, furnicături la nivelul pielii și dilatarea capilarelor având ca efect înroșirea zonei.
  • Poluarea “agresează “scutul de protecție al pielii, cauzând uscăciune și o sensibilitate din ce în ce mai mare.
  • Radiațiile ultraviolete, declanșează stresul oxidativ și inflamarea pielii.

Dintre factorii interni am putea enumera: mâncarea condimentată, alcool, modificări hormonale, intoleranță la gluten sau alte alimente, stres, emoții puternice.

Cunoscând cauzele sensibilității tenului matur, rămâne provocarea, cum îl îngrijim? Ce punem pe primul plan, sensibilitatea sau dorința de a regenera, revigora, rejuvena pielea și de a-i îmbunătăți fermitatea respectiv tonusul muscular?

Desigur se impune în primul rând “tratarea sensibilității” astfel că vom utiliza produse special destinate tenurilor sensibile care nu conțin conservanți, parfum, lanolină sau alte produse alergene. Iar pentru a îmbunătăți aspectul general al pielii mature se aleg produse pe bază de acid hialuronic, antioxidanți, vitamine, minerale, etc.