Acneea, respectiv, coșurile netratate corespunzător și la timp, pot avea un impact puternic asupra calității vieții, asupra dezvoltării caracterului, creând o stare permanentă de disconfort și frustrare, cu urmări ce pot afecta toată viața, fie că este vorba de o persoană tânără sau de un adult. Mai ales adolescenții care sunt supuși provocărilor la școală pot avea o încredere scăzută în ei și vor tinde să evite socializarea. Inflamațiile urâte, coșurile sau cicatricile lăsate în urma acestora le marchează toată viața. Din păcate nu există un leac minune pentru această afecțiune a pielii, cea mai bună metodă este îngrijirea conștientă a tenului. Dacă lași afecțiunea să se agraveze, va fi din ce în ce mai dificil de tratat.

Bineînțeles cauzele apariției sunt multiple de la excesul de hormoni androgeni până la moștenirea genetică, dar și noi putem influența acneea în sens negativ.


 

Cele mai des întâlnite greșeli sunt:

1. Curățarea agresivă și prea frecventă a tenului

E bine de știut că pielea predispusă la acnee este și o piele sensibilă. Așa că trebuie să o tratezi cu grijă. Produsele abrazive cu granule mari irită și agravează acneea, afectând bariera de protecție a pielii. Un demachiant prea spumos dispersează bacteriile, iar tonicul pe bază de alcool usucă suprafața pielii, ba chiar stimulează producția de sebum. Spălarea dură, exagerată a pielii și îndepărtarea agresivă a stratului hidrolipidic natural de la suprafața pielii sunt de evitat. Spălarea feței de mai mult de două ori pe zi poate fi dăunătoare. Curățarea exagerată determină pielea să răspundă prin hipersecreție de sebum. Evitați produsele cu conținut de alcool, uleiuri, camfor, săpunuri.


2. Stoarcerea coșurilor
Spargerea coșurilor determină leziuni și răspândirea infecției, prelungesc perioada de vindecare și cresc riscul de formare a cicatricelor profunde. Prin stoarcerea coșurilor traumatizezi pielea, astfel se suprainfectează zona și se vindecă cu pigmentare sau cicatrici atrofice (semne ireversibile).

3. Folosirea a prea multor ingrediente active în același timp
Numărul produselor aplicate ar trebui să fie cât mai mic. Fondul de ten și fardurile lichide sunt comedogenice, încarcă porii, favorizează formarea coșurilor și a inflamațiilor. Folosește creme sau fond de ten pe bază apoasă. Principiul „mai puțin înseamnă mai mult” este confirmat. Nu trebuie încercate toate produsele apărute pe piață, limitează-te la 2-3 produse.
Calitate înainte de cantitate!

 

4. Lipsa hidratării
Pielea lucioasă, cu tentă grasă are și ea nevoie de hidratare. Chiar dacă ai impresia că săpunul ajută, glandele sebacee o percep ca pe un impuls pentru a produce și mai mult sebum.
Păstrează stratul protector al pielii în stare bună, deoarece ține bacteriile la distanță. Greșeala cea mai des întâlnită este spălarea feței pentru a înlătura surplusul de sebum, ceea ce duce foarte repede la un cerc vicios: pielea devine uscată, stimulând glandele sebacee pentru a produce și mai mult sebum. Porii astupați și umpluți cu sebum se blochează și se dilată. Excesul de sebum se amestecă cu celulele epiteliale moarte și impuritățile depuse, lărgind și înfundând porii.

5. Lipsa de perseverență
Vestea bun
ă este că acneea se tratează cu succes, vestea proastă este că vindecarea se obține lent. Rezultatele nu vin imediat, iar cel care suferă de acnee nu vede îmbunătățiri, se descurajează foarte repede și renunță la tratament de timpuriu. Pielea reacționează mai încet la tratament, trebuie să ai răbdare, perseverența va aduce succesul dorit. După o perioadă de minimum 6 săptămâni de tratament aplicat regulat se pot aștepta rezultate vizibile. Extrem de important: rutina de îngrijire trebuie să devină un obicei nu numai în perioadele eruptive ci și în cele statice, tratamentul neîntrerupt este esențial. Chiar și după rezolvarea problemei trebuie continuate cu consecvență măsurile terapeutice pentru evitarea recidivei.

6. Neglijarea cremei cu protecție solară
Nici tenul acneic nu face excepție când vine vorba de aplicarea cremei solare. Mare atenție: produsele medicamentoase antiacneice sunt fotosensibilizante! Dacă sari peste crema de soare, petele roșii rămase după acnee se agravează, de multe ori devin maronii și vor fi mai dificil de îndepărtat. Chiar dacă ai senzația că razele soarelui usucă temporar coșurile, pielea va încerca să corecteze deshidratarea, producând mai mult sebum. Soarele duce și la dilatarea porilor în timp.
Alege produse non-uleioase.

7. Aplicarea produselor de machiaj
Să apelăm la fondurile de ten neuleioase, cu textură lejeră, care nu astupă porii și în cantitate mică. De evitat sunt pudrele pentru acoperirea leziunilor, ele favorizează formarea de comedoane, înrăutățesc situația creând niște denivelări inestetice.


8. Lenjerie de pat și accesorii curate
Igiena și schimbarea regulată a feței de pernă este absolut necesară.
Impuritățile, praful, excesul de sebum și excesul de produse cosmetice de pe față intră permanent în contact cu pielea. Particulele din produsele de coafat (spumă sau fixativ de păr) pot și ele agrava acneea. Nu ține niciodată telefonul mobil lipit de față, altfel bacteriile se transferă pe tenul tău, favorizând apariția acneei. De asemenea ai grijă de curățarea ochelarilor, eșarfelor și evită să-ți atingi fața cu mâinile.

9. Stil de viață nesănătos
Alimentația necorespunzătoare și un program de somn neregulat influențează în mod negativ sănătatea tenului. Limitează consumul de zahăr, alimente condimentate, cafea și alcool. Mănâncă sănătos și bea multă apă, alege produse cât mai naturale, puțin procesate.

Dacă nu este tratată corespunzător, acneea ar putea să se complice cu o formă severă și poate determina complicații dermatologice urâte. Nu experimenta acasă, cazurile severe de acnee necesită expertiza unui estetician, dermatolog priceput.