Odată cu instalarea lunilor reci de la final de an, vin și problemele pentru pielea predispusă la iritații. Din cauza temperaturilor scăzute și a vântului, tenul se deshidratează, așa că are nevoie de îngrijire suplimentară.

Tenul sensibil este prezent la aproximativ 70% din femei, mai ales după o anumită vârstă când apar modificări în metabolism. Însă nu doar femeile se confruntă cu acest aspect al tenului. Și bărbații pot avea tenul sensibil.

Dacă am dori să aflăm care sunt cauzele care determină sensibilitatea tenului, trebuie să știm că acestea pot fi genetice, adică tenul sensibil poate fi moștenit sau poate fi “ dobândit “ în timpul vieții.

 

Când vorbim despre ten sensibil, ne gândim la pielea feței, caracteristicile sale generale sunt:

  • după spălare avem senzația că tenul strânge
  • apariția unor pete roșii după utilizarea produselor cosmetice
  • apariția iritațiilor ca răspuns la factorii nocivi din mediu
  • mâncărimea constantă a pielii
  • apariția petelor roșii în cazul emoțiilor puternice sau a stresului
  • apariția petelor roșii la vreun motiv anume
  • apariția arsurilor la expunerea la soare

Chiar dacă acestea sunt principalele caracteristici ale tenului sensibil, nu putem generaliza. În practica de cosmetician putem întâlni diferite aspecte ale tenului sensibil, cum ar fi:

 

TEN SENSIBIL CU ROȘEAȚĂ

Această manifestare poate fi la început tranzitorie, dar netratată corespunzător, se poate agrava și să devină permanentă.

 

TEN SENSIBIL CU ACNEE

Apare în general în cazul tenurilor grase, când foliculii piloși sunt colmatați, ceea ce duce la apariția punctelor negre, albe și apoi la acnee. În acest caz, chiar dacă este prezentă acneea, tenul are nevoie de produse “ blânde”, pe bază de extract de plante, care să reducă inflamația, iritația, dar să și hidrateze și să elibereze porii.

 

TEN SENSIBIL ȘI GRAS

În general se irită în zona T, frunte, nas, bărbie, dar pot apărea iritații și în zona pomeților sau a decolteului. Și în acest caz, hidratarea și calmarea tenului este foarte importantă.

 

TEN SENSIBIL ȘI IRITAT

Acest tip de ten este cel mai des întâlnit între tenurile sensibile și, de obicei, este luat ca referință sau ca definiție a caracteristicilor. Simptomele sunt de usturime, înțepături, uneori pot apărea și vezicule fără vreun motiv anume. În cazul acestor tenuri, produsele cosmetice utilizate azi, s-ar putea ca mâine să nu se mai potrivească.

 

TEN SENSIBIL ȘI USCAT

În general apare datorită incapacității pielii de a reține apa în țesuturi, de a se hidrata sau datorită expunerii la soare, frig, praf, schimbări bruște de temperatură etc.

 

TEN SENSIBIL IRITAT CU PETE ROȘII

În acest caz este nevoie de “extra” protecție, adică este obligatorie pe lângă aplicarea de seruri și creme adecvate și aplicarea unei creme cu SPF chiar și în sezonul de toamnă-iarnă.

 

TEN SENSIBIL CUPEROZIC

Acest ten se caracterizează prin înroșirea pielii în zona obrajilor, a frunții, a nasului și a bărbiei. Prezintă capilare sanguine dilatate, mâncărime și senzație de arsură, zone foarte uscate care se descuamează sau zone cu erupții acneice.

Cuperoza este o afecțiune care prezintă diferite stadii și este bine să fie diagnosticată și tratată de medicul dermatolog. În saloane putem să o tratăm în faza incipientă sau după ce s-a stabilizat.

 

Indiferent de specificul tenului sensibil, pentru susținerea sănătății lui este indicat ca produsele utilizate în rutina de îngrijire zilnică să aibă proprietăți antiinflamatoare, calmante, să hidrateze și straturile profunde ale pielii, dar să nu conțină conservanți (formaldehidă sau parabeni), coloranți, parfumuri sau alte ingrediente care au potențial alergen.

 

Plan de tratament

Tratament pentru ten Cuperozic - Solanie

  Descarca