Pielea sănătoasă și frumoasă este visul fiecăreia dintre noi.

În general ne interesează doar partea estetică a pielii și nu ne punem problema celorlalte funcții ale ei, în menținera sănătății întregului organism. Așadar pentru a o putea îngriji în mod corespunzător și eficient, ar trebui să-i cunoaștem funțiile de bază.

Una dintre cele mai importante funcții ale pielii este protecția față de razele UV, care au și multe efecte pozitive pentru organism dar pot fi nocive dacă timpul de expunere la soare este prea mare sau la ore nepotrivite.

Protecția împotriva razelor UV este dată de melanocite care sintetizează melanina și absorb razele nocive astfel împiedicând formarea radicalilor liberi.

Protecția mecanică este dată de epidermă. Datorită legăturilor strânse dintre celulele sale este capabilă să neutralizeze acțiuni corozive, protejând derma de leziuni iremediabile.

Derma asigură elasticitatea pielii iar țesutul adipos de sub hipoderm atenuează acțiunile mecanice.

Stratul lipidic, PH-ul specific, flora bacteriană și stratul cornos protejează împotriva agenților patogeni și a agenților alergeni.

Pielea are rol deasemenea în reglarea temperaturii organismului. Acest rol îl îndeplinesc glandele sudoripare. Tot glandele sudoripare au rol important și în eliminarea de toxine prin intermediul transpirației.

Un rol deloc neglijabil al pielii este transmiterea stimulilor externi, senzații de cald frig etc.

Din punct de vedere cosmetic cea mai importantă proprietate a pielii este permeabilitatea. Pielea este permeabilă doar pentru substanțe sub formă de vapori sau gaz. Așadar proprietațile fizico- chimice ale substanțelor ce trec de barierele pielii sunt foarte importante. Substanțele hidrosolubile pătrund în piele cu ajutorul glandelor sudoripare, iar cele liposolubile prin glandele sebacee. Deci pielea depune un efort considerabil pentru protecția organismului împotriva substanțelor exterioare nocive dar și pentru a putea absorbi substanțele necesare menținerii propriei sănătăți.

Este important să ne protejăm pielea, să-i dăm posibilitatea să funcționeze la nivel maxim cât mai mulți ani. Respectându-ne pielea ne respectăm și pe noi și implicit sănătatea noastră.

Este important să ne îngrijim pielea de la vârste fragede, ca mai târziu să ne bucurăm de roadele muncii noasre. Dar care sunt criteriile de care trebuie să ținem cont când alegem o cremă de față? Având în vedere că pe piața cosmeticelor ne întâmpină o multitudine de oferte, în primul rând trebuie să știm ce anume dorim ca efect de la aceea cremă. Dorințele noastre sunt în strânsă legătură cu vârsta noastră. Sigur problemele unui ten tânăr sunt de obicei comedoanele, pustulele, sebumul în exces (luciul nedorit al feței). În acest caz crema trebuie să reducă inflamațiile pielii, să curețe porii și să reducă excesul de sebum.

Mai târziu când aceste probleme au fost rezolvate constatăm că pielea nu este suficient hidratată și vom alege o cremă hidratantă, pentru a elimina ridurile fine care s-au format.

Când pielea devine matură începe să aibă carențe de vitamine și lipide, de aceea ridurile încep să se accentueze, pielea devenind din ce în ce mai uscată. Atunci vom alege o cremă cu mai multe substanțe active.

Sigur, în alegerea cremei de față nu numai vârsta este importantă ci și tipul tenului pe care îl avem: gras, deshidratat, alipic, cuperozic etc.

Avem deja două indicii importante vârsta și tipul tenului. Aici mai trebuie să adăugăm că pe ambalaj întotdeauna avem o listă întreagă cu toate ingredientele. Locul acestora nu este aleatoriu, ci în funcție de procentul în care se găsesc în compoziția cremei. Deci primele substante înscrise pe ambalaj se găsesc în concentrația cea mai mare, iar cele din coada listei întru-un procent infim. Deci trebuie avut în vedere dacă substanța din capul listei (ex. aloe vera ) este bună pentru tenul nostru, pentru efectul pe care dorim să-l obținem.

 

 

TEN USCAT ALIPIC

Vit A, D, F, B, fosfolipide, ulei de avocado, ulei de jojoba, carotene, ulei de porumb, extract de ludaie, extract de hamei, ulei de semințe, de dovleac, unt de cacao, ulei de sâmburi de struguri, ulei de migdale, ceramide, mușețel, gălbenele, retinol, azulenă scvalan, extract de castan, apă de roze.

TEN SEBOREIC

Vitamina B, extract de lămâie, portocală, vișine, merișor, iaurt, morcov, roșii, frunze de pătrunjel, banană, alge, ginseng, ichtiol, carbonat de magneziu, zinc oxid, titanium dioxid, salvie, coada șoricelului, ceramide, ulei de bergamont, mentă, eucalipt, rozmarin, busuioc, nalbă.

TEN DESHIDRATAT

Acid hialuronic, aloe vera, ginseng, gingko, extract de caise, alge glucoproteice, vit E, extract de vișine, roze, măcieșe, salcâm, luminița nopții.

TEN SENSIBIL INFLAMAT

Vitamina E, F, C, ulei de germeni de cereale, ulei de avocado, caroten, lecitină, coenzima Q10, lactoză, miere, colagen, elastină, acid hialuronic, polifenoli, vișine, piersici, morcov.

TEN NORMAL

Aloe vera, ginseng, gingko biloba, hamei, salcâm, tei, geranium, ulei de santal, mușețel, gălbenele, soc.

Cel mai mare ajutor în alegerea unei creme poate fi o cosmeticiană care în urma cursurilor și a experienței poate diagnostica un ten. În funcție de starea tenului se alege crema de față.

Părerile sunt împărțite între a lua un produs cosmetic obișnuit sau un produs profesional. Sigur cel din urmă este mai scump și de obicei decidem și în funcție de ” buzunar” dar de multe ori constatăm că produsul ales din magazine nu corespunde așteptărilor noatre. Așa azi am cheltuit puțin mâine încă puțin pe un alt produs și poate merită mai mult să cumpărăm de la început un produs recomandat de un specialist chiar dacă acesta este ceva mai scump.

Deci problema nu este chiar simplă cum ar părea la prima vedere. Important este să cerem sfatul unui profesionist sau să alegem un brand care își ajută clienții cu informații prețioase. Nu alegem brandul doar în funcție de cea mai mare reclamă.