Vârsta cronologică este cea înscrisă în cartea de identitate și nu o putem schimba. Există însă și o vârstă biologică, care de multe ori nu concordă cu cea cronologică și care este influențată de mai mulți factori: genetica, mediu, nutriție, obiceiuri zilnice, sport, etc. Cam aceeași factori influențează și vârsta reală a pielii noastre, care, dacă dorim să fim sinceri, reprezintă cel mai bun indicator al vârstei biologice. Și dacă factorul genetic nu ne ajută prea mult, atunci o îngrijire riguroasă a tenului va face ca acesta să aibă o vârstă biologică mult mai mică decât cea cronologică. În acest scop voi clasifica tenurile de această dată în funcție de vârstă și nu în funcție de caracteristici, evidențiind substanțele active specifice în îngrijirea zilnică după nevoile vârstei.

 

Tenul tânăr

Între 20-30 ani, se atinge practic maturitatea tenului și tot atunci se definește și tipologia lui.

În rutina de îngrijire zilnică este foarte importantă etapa de curățare, demachiere și utilizarea cremelor și serurilor puternic hidratante pe bază de acid hialuronic, uree, pantenol, aloe vera, etc.

 

Tenul matur

Când treci deja de 30-40 de ani, putem vorbi de ten matur. Atunci toate funcțiile pielii sunt încetinite, iar produsele cosmetice utilizate este bine să fie mult mai bogate în ingrediente active care să susțină activitatea celulară dar să și estompeze liniile fine apărute pe ten.

În rutina zilnică pașii rămân aceeași doar produsele se schimbă. Cremele este bine să conțină vitamine, antioxidanți, celule stem vegetale, elemente de hidratare intensă, care sunt nelipsite pentru orice vârstă. Totuși, acum este bine să introducem și o cremă exfoliantă o dată pe săptămână pentru a stimula reînnoirea celulară.

 

Tenul pre senil-senil

Tenul peste 45 de ani are nevoie deja de produse cosmetice cu efect de lifting, care să stimuleze sinteza de colagen și elastină (să refacă fibrele deteriorate), să îmbunătățească fermitatea tenului, să uniformizeze culoarea dacă au apărut discromii, să netezească ridurile de expresie să întinerească vizibil tenul.

Peptidele, extractele de plante cu efect de botox, retinolul sunt principalele ingrediente pe care le regăsim în produsele de îngrijire zilnică la această vârstă.

 

Felul în care arăți îți influențează sănătatea, starea de bine, relația cu cei din jur, deci îngrijirea corectă a tenului este importantă la toate vârstele pentru că îți oferă posibilitatea să arăți mai tânără și să te simți bine "în pielea ta".