Gomajul vegetal este un proces de curățare, exfoliere superficială a excesului de sebum și a celulelor moarte, descuamate. El permite o mai bună respirație și o mai bună absorție a substanțelor nutritive în piele. Cu ajutorul acestei proceduri pielea devine netedă și strălucitoare. În general gomajul se face la tenurile grase, asfixice dar și la tenurile grase și deshidratate.

Dintre produsele de gomaj se pot folosi: produsele chimice care sunt produse de sinteză și care se găsesc în magazine: mască exfoliantă, cremă exfoliantă sau se pot folosi preparate vegetale pentru gomaj (zahăr, tărâțe, lapte praf, albuș de ou bătut spumă și amestecat cu mălai, zaț de cafea).

 

 

Tehnica gomajului:

În general produsul pentru gomaj are consistența unei paste și se poate aplica pe față fie cu pensulă fie cu spatulă, sau cu vârful degetelor pe direcțiile demachierii și se evită orificiile: gură, nas, ochi. Se lasă un timp pe față până devine mai consistentă fără să se usuce și apoi se îndepărtează cu degetele umezite în apă/infuzie de plante prin 2 metode:

  • Cu degetele umezite se face un ușor masaj al produsului pe față, masaj prin mișcări circulare.
  • Se fac mișcări de dute-vino cu indexul și cu degetul mediu al mâinii drepte, apoi se îndepărtează produsul de gomaj cu o compresă umezită în apă sau în infuzie.

La tenurile uscate gomajul se face o dată pe lună, iar la tenurile grase se aplică de 2 ori pe lună.

În ședințele în care s-a făcut gomaj este indicat să se aplice măști hidratante pe bază de suc de fructe și vitamine, și la sfârșit să se pulverizeze cu loțiuni tonice.

De asemenea produsele de gomaj se folosesc în funcție de tipul de ten, mai emoliente pentru ten uscat/deshidratat, iar pentru restul tenurilor produsele amintite mai sus.

 

 

Ordinea procedeelor la tenul uscat și deshidratat este următoarea:

  • demachiere, gomaj, vaporizare caldă, extragerea comedoanelor

La tenurile grase ordinea este următoarea:

  • demachiere, vaporizare caldă 2-3 minute, gomaj, vaporizare caldă 10-12 minute, extragerea comedoanelor