În timpul sarcinii sunt multiple modificări hormonale, metabolice și imunologice care pot aduce după sine și modificări la nivel cutanat.
Cele mai frecvente probleme cosmetice întâlnite la viitoarele mămici sunt: masca sarcinii sau cloasma gravidei, acneea, deshidratarea excesivă a pielii, vergeturile. Cum tratăm aceste probleme în saloanele de cosmetică? Ce produse cosmetice sunt indicate și ce aparatură avem voie să folosim?
Petele maronii, petele pigmentare, sunt localizate în general pe obraji, nas, bărbie și apar cu precădere la persoanele cu ten mai închis la culoare. Pentru a “preveni” melasma este bine să se evite expunerile la soare și chiar este indicată utilizarea zilnică a unor creme cu SPF 30, 50.
În saloane pentru uniformizarea culorii tenului în aceste cazuri putem utiliza acidul azelaic, care nu agresează pielea și care nu are contraindicații nici în timpul sarcinii. Pentru acasă pot fi recomandate produse cu concentrații minime de acid glicolic și creme de protecție solară.
Pentru pete mai precis pentru prevenirea lor sau pentru ca ele să nu își intensifice culoarea:
- Ser pentru albirea pielii cu vitamina C - Vita White care datorită vitaminei C are și un ușor efect decolorant și abia după sarcină și alăptare se vor utiliza și produse decolorante special realizate pentru decolorarea petelor de pigment.
Acneea apărută în timpul sarcinii poate fi tratată cu produse specifice bazate pe extracte de plante. Nu se recomandă utilizarea acizilor beta hidroxilici, ca de exemplu, acidul salicilic.
Pentru tenurile grase mixte sau acneice:
- Ser cu acid hialuronic, Ser hidratant, împreună cu Crema biotină pentru ten gras sau Crema niacină pentru ten gras – Solanie;
- Cremă de zi Propolis pentru ten gras predispus la coșuri și acnee - Dr. Spiller, etc.
Deshidratarea sau uscăciunea excesivă care pot apărea în această perioadă pot fi combătute cu produse cosmetice, creme, măști, seruri care au în compoziție acid hialuronic, minerale, vitamine, uleiuri presate la rece, unt de shea, etc.
Pentru tenurile deshidratate:
- Ser antirid cu celule stem de mere, împreună cu Crema de zi hidratantă cu lipozomi – Solanie;
- Ser renew cu celule stem de Argan, împreună cu Crema de zi hidratantă cu celule stem de Argan – Solanie;
- Fiola hidratantă Rain Shower, împreună cu Crema hidratantă cu migdale pentru ten uscat și sensibil – Dr. Spiller;
- Crema hidratantă Hydro Colagen, Crema colagen Aqua Plus - Dr. Spiller.
Vergeturile, reprezintă poate cea mai severă problemă inestetică la nivel cutanat cu care se confruntă viitoarele mămici. Acestea apar pe abdomen, fese, coapse, sâni, datorită întinderii pielii peste limita elasticității ei. Este mult mai ușor să prevenim apariția lor, decât să le tratăm după ce au apărut deja. Pentru a le preveni este indicată utilizarea zilnică a cremelor de corp hidratante, care să îmbunătățească nivelul de elasticitate al pielii. Pe abdomen pot fi utilizate chiar și seruri cu acid hialuronic și vitamine.
Îngrijirea pielii în timpul sarcinii se face ținând cont de aspectul clinic și de unele reguli ca de exemplu: Nu se utilizează nici un fel de aparatură cosmetică în saloane (ultrasunet, radiofrecvență, mezopen, microdermabraziune, etc) nici pentru tratamente faciale nici corporale. Nu se utilizează peelinguri chimice pentru exfoliere (excepție face acidul azelaic și glicolic).
Nu se utilizează creme pe bază de retinol, creme care conțin parabeni sau sunt parfumate.
În acestă perioadă sunt recomandate creme cu conținut bogat în acid hialuronic, vitamina C, E, derivate ale vitaminei B, cum ar fi niamicida, sau biotina, minerale și oligoelemente.
Tratamentele cosmetice executate în timpul sarcinii trebuie să inducă o stare de relaxare de echilibrare energetică, realizată printr-un masaj blând, mângâietor. Exfolierea se va realiza cu produse bazate pe enzime de papaya; hidratarea și nutriția se va realiza cu ajutorul serurilor și a măștilor specifice.
În acest scop se pot utiliza toate serurile și fiolele care conțin acid hialuronic și colagen sau minerale, vitamine și oligoelemente, bineînțeles după un ritual zilnic, împreună cu creme de corp hidratante sau cu conținut bogat în colagen și vitamine. Cremele de corp se vor aplica atât dimineața cât și seara, iar serurile sau fiolele 4-6 săptămâni sub formă de cură, apoi de 2 ori pe săptămână pentru întreținere.
O îngrijire corespunzătoare în perioda sarcinii și a alăptării reduce riscurile apariției vergeturilor și menține tenul într-o stare perfectă de sănătate și vitalitate.
Pentru prevenirea și tratarea vergeturilor:
- Cremă de masaj fermizantă cu colagen So Fine Solanie;
- Cremă de masaj nutritivă;
- Cremă de corp cu colagen contra vergeturilor MCCM;
- Cremă pentru masaj - 1000 ml - Dr Spiller.