Tenul normal este tenul ideal și trebuie să fie menținută starea lui naturală cu ajutorul produselor adecvate acestui tip de ten, care să nu afecteze echilibrul armonios, însă, destul de instabil. Cremele de îngrijire pentru pielea normală trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să-i mențină o hidratare corectă și să protejeze pielea de factorii care favorizează deshidratarea (frig, vânt, umiditate, praf, unele produse cosmetice de machiaj sau produse cosmetice neadecvate). Pielea trebuie protejată de factorii externi folosind produse cosmetice de protecție, iar organismul trebuie să fie menținut într-o stare de sănătate prin alimentație rațională, regim de viață echilibrat (sport, somn, evitarea toxinelor) și de măsuri de igienă.

Tratamentul cosmetic pentru tenul normal se începe în jurul vârstei de 25 ani, necesitând un tratament de întreținere periodică de 1 dată/lună. În cadrul tratamentului trebuie cuprinse toate cele 4 procese de bază: curățare, hrănirea, hidratarea, tonifierea, iar tratamentul să fie executat cu produse cosmetice de calitate și cu aparatură cosmetică modernă. Prin tratament cosmetic încercăm să menținem și să întreținem calitățile tenului normal, echilibrul fiziologic și să corectăm eventualele neajunsuri.

 

 

Etapele tratamentului cosmetic la tenul normal:

  • Demachiere - se face cu un lapte demachiant pentru ten normal sau uscat pe bază de lanolină. Completarea demachierii se face cu o infuzie de mușetel, nalbă sau tei.
  • Vaporizare caldă - expunerea la vapofor se face între 5-7 minute.
  • Extragerea comedoanelor - fața se tamponează cu un șervețel, poziția persoanei, fiind în clinostatism, se execută sub lampă cu lupă.
  • Dezinfecție - se face cu o loțiune dezinfectantă.
  • Masajul - se poate face cu o cremă grasă, hrănitoare, cu mișcări ce se axează pe mișcări ușoare de netezire, alternate cu mișcări energice de tipul fricționatului, pianotatului, ciupit, arpegiu, de intensitate medie. Crema de masaj se îndepărtează prin ștergerea feței cu servețele, pulverizându-se apoi cu o loțiune tonică sau se șterge fața cu un tampon îmbibat cu loțiune tonică cu rol de degresare și tonifiere.
  • Aplicarea măștii - masca trebuie să aibă un pH neutru, pe bază de caolin cu suc de fructe, caolin cu infuzie de plante (mușețel, tei, nalbă) sau se pot pune măști tipizate din comerț. Masca trebuie să fie emolientă, dar poate fi și hrănitoare, cu vitamine. Masca apoi se îndepărtează cu apă călduță sau infuzie de mușețel. Unii specialiști recomandă și o expunere la vapozon de max. 5 minute. După îndepărtarea măștii se pulverizează la rece cu vaporelul o infuzie din plante sau o loțiune tonică pentru tonifiere, apoi se aplică o cremă de zi hidratantă.

Pentru tenul normal se folosesc creme de îngrijire de tip emulsii de tip U/A (ulei în apă), ce conțin un emulgator puțin iritant. Faza apoasă reprezintă 70-80% iar cea lipofilă 20-30%, conținând substanțe ce împiedică deshidratarea (colagen, elastină, acid hialuronic, poliolii), și agenți de catifelare (azulenele, alantoina). Se aplică pe față și pe gât. Bazele pentru machiaj sunt și ele creme de tip U/A cu efecte protectoare și hidratante. Ele nu trebuie să lase pe piele un film gras după aplicare. Se mai numesc creme de bază sau creme de fond, sau creme evanescente, ce trebuie să dispară lăsând pielii un aspect mat. 

Îngrijirea tenului normal la domiciliu
Pentru ca tenul să fie menținut într-o stare de echilibru fiziologic, numai tratamentul cosmetic nu este suficient, trebuind completat cu îngrijirea zilnică de la domiciliu.

Dimineața: demachiere cu lapte demachiant pe bază de lanolină, apoi se aplică o loțiune tonică, infuzie de nalbă/mușețel. Se aplică crema hidratantă nutritivă.

Seara: se face demachierea și se aplică o cremă semigrasă, iar îndepărtarea surplusului se face cu un șervețel. În jurul ochilor se poate aplica o cremă grasă hrănitoare cu rol de a preveni apariția ridurilor. Crema se aplică printr-un masaj ușor cu pulpa degetului mijlociu, prin mișcări ușoare, circulare, ce pornesc de la tâmplă spre unghiul intern al ochiului.

O data pe lună/la două săptămâni: gomaj din tărâțe fierte în lapte sau infuzie, pentru hidratarea tenului. Se aplică comprese reci din infuzie de plante ce se lasă pe față 10 minute, pulverizându-se apă minerală sau infuzie calmantă. 

Săptămânal: mască de banane, gălbenuș de ou, piersică ce se îndepărtează apoi cu apă caldă sau infuzie.