O dilemă cu care mulți dintre noi ne confruntăm: am nevoie de o cremă separată pe timp de noapte dacă folosesc una de zi de care sunt multumită? Așadar, pentru o îngrijire corectă a pielii specialiștii recomandă să alterăm o cremă de față pentru zi cu o cremă de noapte.

Crema de zi și cea de noapte sunt concepute pentru nevoi diferite, deoarece pielea funcționează diferit în funcție de ritmul circadian. Ziua ne protejează și produce mai mult sebum, iar noaptea se produce o vasodilatație a microcirculației, ceea ce duce la pierdere de apă la nivel epidermic, dar și regenerarea, reînnoirea celulară are loc mai mult în timpul nopții.

Cremele de zi îmbogățite cu antioxidanți și factor de protecție au rolul de a proteja pielea, blocând radiațiile ultraviolete și poluarea, formând un fel de scut defensiv. Ajută tenul să-și menține vitalitatea, elasticitatea și rezistența pe parcursul întregii zile. În cele mai multe cazuri conțin vitamine (A, B, C, D, E) și minerale (cupru, fier, magneziu, zinc). Deși există creme de zi care au în compoziție agenți antiîmbătrânire, cele mai multe sunt lipsite de astfel de agenți, deoarece aceste substanțe tind să facă pielea mai sensibilă la acțiunea razelor solare. Cremele de zi în general sunt mai fluide, cu o textură non-grasă, lăsând porii să respire, concepute special pentru a fi purtate ca bază de machiaj.

Cremele de noapte sunt mai grase, având o consistență bogată, ingredienții sunt prelucrați în așa fel, încât să penetreze pielea mai adânc, dar pe parcursul mai multor ore. Conțin ingredienți antiaging fotosensibilizante, cum ar fi alfahidroxi-acizii și retinolul. În timpul somnului organismul se regenerează la nivel celular, adică are nevoie de agenți care stimulează repararea celulelor. De aceea cremele de noapte oferă suport nutrițional, diminuează efectele de îmbătrânire datorită substanțelor antiaging, ajută la menținerea unui ciclu normal de reproducere celulară. Structura lor este concepută special pentru a furniza o hidratare eficientă pe tot parcursul nopții, stimulând direct refacerea cutanată.