Vergeturile cunoscute și sub numele de Striae Gravidarum reprezintă o altă afecțiune a pielii asociată în mod obișnuit cu sarcina și care afectează aproximativ 80% dintre femei, într-o oarecare măsură. Vergeturile afectează de obicei coapsele, abdomenul și sânii și apar de obicei după primele luni de sarcină.

Vergeturile nu se dezvoltă doar ca urmare a simplei întinderii a pielii, ci și din cauza modificărilor hormonale asociate sarcinii. Hormonii specifici determină o înmuiere a ligamentelor pelviene pentru a permite nașterea bebelușului, dar, în același timp, ei înmoaie și fibrele pielii, ceea ce o face mai predispusă la întindere și rupere. Acești factori au ca rezultat apariția vergeturilor.

Atunci când apar pentru prima dată, vergeturile sunt deseori de culoare roz deschis, dar ele se pot înroși foarte tare sau pot deveni violacee. Cu înaintarea în timp, culoarea se estompează, iar liniile devin alb-argintii și ridate. Factorii de risc care sunt deseori asociați cu apariția vergeturilor includ sarcina la vârste tinere, luarea în greutate în timpul sarcinii și un istoric de vergeturi în familie.

Este dovedit faptul că masajul pielii, folosind cosmetice adecvate pentru a estompa vergeturile, este un remediu efecient împotriva acestei afecțiuni. Este foarte important ca să menținem pielea bine hidratată în timpul sarcinii și să prevenim în acest mod apariția vergeturilor inestetice.

Odată ce s-au format vergeturile, ele pot fi greu de tratat, dar există opțiuni care pot îmbunătăți vizibil aspectul pielii afectate. Acestea includ cremele pe bază de fosfatidilcolină, cofeină, l-carnitină, aloe vera, acid tricloroacetic, colagen, limba mielului, retinoizi.

Microneedling-ul*, numit și mezoterapia fracționată sau aparatele de radiofrecvență și tratamentele cu laser pot fi incluse în tratamentele împotriva vergeturilor. Merită să consulți un dermatolog cu experiență în astfel de tratamente pentru a alege opțiunea cea mai bună în funcție de gravitatea vergeturilor și tipul tău de piele.

*Microneedling-ul, sau mezoterapia cu ace, este o procedură prin care se execută micro-perforații controlate ale pielii, la adâncimi diferite, pentru a stimula formarea de noi straturi de colagen și elastină.