Cosmetica este știința care se ocupă cu îngrijirea pielii, pentru a-i păstra tonicitatea mușchilor feței, elasticitatea dermei și prospețimea aspectului tineresc cu ajutorul unor tratamente și preparate cosmetice. Cosmetica este și o artă care atenuează și corectează imperfecțiunile pielii.

 

 

Cuvântul cosmetica provine din limba greacă kosmetike, care se referă la de a-și face toaleta, iar kosmetikos se referă la podoabe. Cosmetologia se completează cu dermatologia, cu știința care se ocupă cu tratarea și îngrijirea fiziologică a pielii. Cu toate că dermatologia și cosmetologia au scopuri și procese diferite, ele se completează pentru că ambele urmăresc menținerea pielii în perfectă stare de igienă și sănătate. Chirurgia estetică este folosită ca o cosmetică decorativă și reparatorie, încercând să repară unele accidente sau unele asimetrii înnăscute. Cosmetica pentru femeile moderne înseamnă tinerețe, sănătate și prospețime.

Ridurile apar datorită mai multori factori: factori externi sunt vântul, soarele, frigul, radiația UV, iar factori interni sunt stresul, fumatul, supărarea, anxietatea. Pielea este vulnerabilă și necesită capacitatea proprie de a se proteja de frig, căldura excesivă, ingrediente chimice a produselor cosmetice, microorganisme și de asemenea de dieta, consumul des de alcool, boli hepatice sau endocrine. Fiecare tip de ten are nevoie de apă, deoarece ea este foarte importantă în hidratarea zilnică a pielii. Câteva creme hidratante de la Solanie care oferă hidratare zilnică:

  • Cremă de zi hidratantă cu lipozomi
  • Cremă biotină pentru ten gras
  • Cremă de zi nutritivă cu caviar
  • Cremă de zi hidratantă cu aur

Cu timpul, numărul și activitatea glandelor sebacee și a glandelor sudoripare scade și astfel pielea devine subțire, circulația încetinește și acest fenomen afectează negativ capacitatea pielii de a păstra apa. Pielea devine lipsită de tonicitate când țesutul elastic care este format din colagen și elastină, dispare treptat. Diminuarea capacității acestui țesut elastic este responsabil pentru apariția ridurilor. Cu cât tenul este mai deshidratat cu atât ridurile devin mai numeroase și mai profunde. Pielea sănătoasă este elastică, cu o tonicitate ridicată. Cu ajutorul tratamentelor cosmetice și a unui regim de viață echilibrat putem să îngrijim pielea și putem întârzia apariția ridurilor. Îngrijirea pielii și implicit a tenului are trei procese de bază: hrănire, hidratare și tonifiere.

 

 

Prin procesul de hrănire, hrănim tenul cu vitamine și antioxidanți: vitaminele A, C, E, extract de ceai verde, elastină, colagen, vitamina F, unt și uleiuri de plante. Hidratarea este procesul cel mai important pentru că asigură tonicitatea pielii. Prin procesul de hidratare pielea devine catifelată și netedă. Hidratarea se petrece în interiorul tenului, împiedicând evaporarea apei cu ajutorul cremelor ce formează un film de protecție. Apa se introduce în profunzime cu ajutorul substanțelor intens hidrofili: lanolină, colagen, fosfolipide, acid hialuronic, extracte de alge. Procesul de tonifiere încearcă să păstreze elasticitatea tenului cu ajutorul electrostimulării faciale, injecțiilor cu colagen, dermoabraziunii, peelingului chimic.

În sfârsit putem afirma: cosmetica este o știință prin care putem să menținem un ten sănătos, ferm și strălucitor.