Demachierea este poate cea mai importantă etapă din ritualul de îngrijire zilnică. De câte feluri sunt demachiantele și care sunt criteriile în funcție de care le alegem? Care este tehnica corectă de demachiere?

Demachiantul se alege în primul rând în funcție de tipul tenului - ten uscat/deshidratat, ten normal, ten gras/mixt, dar și în funcție de tipul machiajului folosit.

Pentru tenurile uscate/deshidratate, sensibile vom alege un lapte demachiant care să conțină ingrediente “reparatoare”, emoliente, hidratante, deoarece chiar dacă stau puțin timp pe ten, influențează în mod vizibil calitatea tenului. Un produs cu agenți de curățare mai duri poate deshidrata mai puternic tenul deja uscat și “repararea” printr-o cremă emolientă nu va fi de ajuns, având în vedere că demachiantul este folosit atât dimineața, cât și seara. La tenurile uscate, deshidratate, sensibile - mai ales în această perioadă - trebuie să ținem cont și de variațiile de temperatură și de faptul că frigul acționează în mod nefavorabil asupra lor.

Pentru tenul normal este recomandat deasemenea un lapte demachiant, fără ingrediente ocluzive, precum uleiurile naturale și dacă se poate să aibă un PH neutru.

Pentru tenul mixt și gras este recomandat un produs cu textură lejeră, noncomedogenic, care să echilibreze și secreția de sebum. În general îl găsim sub formă de gel sau spumă demachiantă.

Demachierea trebuie să fie urmată de tonizare. Loțiunea tonică o alegem tot în funcție de tipul de ten. Ea reface PH-ul tenului, dar și hidratează în același timp. Utilizarea loțiunii tonice este necesară, deoarece neutralizează efectul de “detergent” al demachiantului. Extractele de plante sau cele florale, împreună cu pantenolul și alantoina din compozitia lor, vor calma și desensibiliza tenurile uscate, deshidratate care se irită ușor. În cazul tenurilor grase sau mixte, loțiunile tonice vor fi alese astfel, încât să aibă și efect antiinflamator, antiseptic, antimicotic.

În cazul în care pe timpul zilei se folosește un machiaj mai complex, se recomandă o dublă demachiere, în primul rând pentru a îndepărta machiajul, cu ajutorul unui demachiant pe bază de ulei (care să emulsioneze machiajul), după care se aplică laptele demachiant și loțiunea tonică.
Dacă machiajul este lejer, atunci demachierea - chiar și a ochilor - poate fi realizată doar cu ajutorul laptelui demachiant, dacă este tolerat.

Tehnica de demachiere trebuie să fie delicată, să nu agreseze pielea, mai ales cea sensibilă din jurul ochilor. Aplicăm laptele demachiant pe fața umezită și executăm mișcări circulare, ascendente, emulsionând astfel machiajul și impuritățile, după care, cu ajutorul unor dischete demachiante umede, îl îndepărtăm, operațiune pe care o executăm până discheta rămâne curată. Sau utilizăm de la început dischete demachiante umede pe care am aplicat o cantitate mică de lapte demachiant și tot cu mișcări circulare curățăm în primul rând zona ochilor și apoi fața, schimbând discheta de câte ori este nevoie. Loțiunea tonică se aplică tot cu ajutorul dischetelor demachiante, având grijă să cuprindem toată fața. Uneori, demachierea poate fi urmată de o curățare mai amplă, folosind cremele exfoliante, al căror rol este de a îndepărta celulele cornoase. În cazul tenurilor uscate se recomandă exfolierea o dată pe săptămână, iar în cazul tenurilor grase chiar de două ori pe săptămână.

 

 

Dacă demachierea se execută într-un salon de cosmetică în cadrul tratamentului cosmetic, trebuie să începem cu demachierea ochilor și a buzelor, utilizând produse specifice, în general de tip ulei/apă, iar apoi în funcție de tipul de ten vom utiliza spumă sau gel demachiant pentru a pregăti pielea în vederea absorbției substanțelor active din seruri, fiole, creme sau măști.
Brandul Dr. Spiller, prin produsele specifice liniei de curățare, demachiere “Cleansing Line” oferă posibilitatea alegerii produsului cel mai adecvat, atât din punct de vedere al tipului de ten, cât și din punctul de vedere al machiajului folosit, atât pentru salon, cât și pentru acasă. Produsele liniei de curățare a tenului constau în: geluri, spume, lapte demachiant, loțiuni tonice și exfoliante. Rolul lor este de a îndepărta murdăria, machiajul, traspirația,”deșeurile“ metabolice, dar și de a pregăti pielea în vederea absorbției substanțelor active din creme, măști sau seruri.

Pentru tenurile uscate/deshidratate, sensibile extractele de plante sau flori sunt: magnolia, paciuli, lămâie, lavandă, gențiană, aloe vera, etc. Iar demachiantele sunt:

Pentru tenuri normale extractele de plante sau flori sunt: trandafiri, salcie alpină, tei etc. Iar demachiantele sunt:

Pentru tenurile grase/mixte extractele de plante sunt: mesteacăn, mușețel, păpădie, floare de fân etc. Iar demachiantele sunt:

Pentru exfoliere: