Produsele cu SPF sunt esențiale pentru a vă proteja pielea de razele UV în viața de zi cu zi. Descoperă cum funcționează SPF-ul, ce înseamnă cifrele aferente de pe ambalaje, pe care să le folosești și cum să le aplici.

 

Ce este factorul de protecție solară?

SPF vine de la factor de protecție solară, adică perioada de timp în care crema de protecție solară îți va proteja pielea de razele UV. Cu cât este mai mare acest SPF, cu atât mai mult va dura protecția.

 

Ce reprezintă numărul SPF?

Numărul SPF îți indică cât timp îți poate lua să te arzi la soare după ce îl aplici, față de a nu-l purta deloc. De exemplu: dacă petreci 10 minute în lumina soarelui fără să te arzi, o loțiune cu SPF 10 va înmulți acest ,,timp de autoprotecție" cu 10 pentru a fi egal cu 100 de minute. Dar, reține că, aceasta este doar o aproximare, este posibil să nu te țină atât de mult timp și ca soarele să te ardă. Factorii care îl influențează sunt: anotimpul, temperaturile și chiar locația geografică.

Cum funcționează SPF?

Ingredientele active din cremele de protecție solară acționează pentru a proteja pielea, fie prin reflectarea, fie prin absorbția razelor UV, prevenind daunele cauzate de soare. Cremele de protecție solară fizice (denumite și minerale) acționează pentru a reflecta razele UV, în timp ce cremele de protecție solară chimice le absorb. Cantitatea de raze UV filtrate depinde de nivelul de SPF pe care îl aplici:

 

  • SPF15 blochează 93% din razele UVB
  • SPF30 blochează 96,7% din razele UVB
  • SPF50 blochează 98% din razele UVB
  • SPF100 blochează 99% din razele UVB

 

Razele UVB nu pot fi niciodată filtrate în totalitate, motiv pentru care este important să reaplici protecția SPF cel puțin la fiecare 2 ore.

 

Există mai multe tipuri de raze ultraviolete, clasificarea acestora fiind făcută în funcție de lungimea de undă:

 

1. Raze UVA

Razele UVA pot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind asociate cu daunele aduse acesteia pe termen lung – apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. Totodată, aceste raze au un rol important și în apariția unor tipuri de cancer de piele. În general, saloanele de bronzare emană o cantitate mare de radiații UVA, despre care specialiștii susțin că măresc riscul de cancer de piele.

 

2. Raze UVB

Razele UVB sunt mai puternice decât razele UVA. Acestea pot afecta ADN-ul celular al pielii, însă, totodată, sunt responsabile și pentru arsurile solare. Mai mult decât atât, pot cauza și cancer de piele.

 

3. Raze UVC

Razele UVC sunt cele mai puternice radiații ultraviolete, însă din fericire acestea nu pătrund prin atmosferă și nu fac parte din lumina soarelui. Drept urmare, razele UVC nu afectează pielea în niciun fel.

 

Ce fel de SPF ar trebui să folosim?

Puterea SPF din loțiune ar trebui să fie de cel puțin 30, și trebuie aleasă în funcție de tipul de ten

 

Nivelul minim de SPF recomandat pentru fiecare tip de ten în timpul unei zile obișnuite este:

 

  • SPF 30 pentru piele uscată sau grasă
  • SPF 50, pentru piele sensibilă. Deoarece pielea este mai sensibilă la deteriorare, factorul 50 va oferi o protecție mai puternică
  • SPF 50 pentru piele matură. Din motive similare cu pielea sensibilă, odată cu vârsta pielea devine mai fragilă

 

Cum să aplici SPF?

În primul rând, întregul corp va trebui să fie acoperit cu cremă de protecție solară. Aplicarea necorespunzătoare chiar și a celei mai bune loțiuni solare va lăsa părți ale pielii tale expuse la razele UV periculoase ale soarelui. Atunci când aplici SPF în mod corespunzător, ar trebui să acoperi complet toată zona și să reaplici atât de des cât este necesar pentru a menține o protecție corespunzătoare împotriva UV.

 

Ce SPF folosim pentru față?

SPF 50 îți va oferi cea mai bună protecție, însă și nivelurile mai mici sunt potrivite, atâta timp cât sunt aplicate corect și dacă le menții pe tot parcursul zilei.

 

Deteriorarea de la soare este una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature. Protejarea pielii de razele acestuia poate ajuta la menținerea unui ten tânăr. Deși îmbătrânirea este un proces frumos, trebuie evitate daunele provocate de soare.