Acneea este o afecțiune dermatologică foarte des întâlnită și ea afectează nu doar adolescenții ci și persoanele adulte. Cercetările arată că peste 70% din persoanele adulte cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, cu precădere femeile, mai mult decât bărbații, dezvoltă această afecțiune.

Dacă la adolescență organismul începe să secrete cantități mari de hormoni androgeni care duc la mărirea glandelor sebacee și secreția în exces a sebumului, la colmatarea porilor și apoi la dezvoltarea, apariția acneei, la persoanele adulte factorii care influențează apariția acneei, pe lângă factorul genetic și tulburări hormonale, pot fi, afecțiuni endocrinologice, consumul de medicamente, consumul de steroizi, dezechilibre ale sistemului imunitar, stresul, respectiv nivelul crescut de cortizol, precum și efectuarea activităților în medii umede sau expunerea la substanțe bogate în grăsimi, de exemplu pentru persoanele care lucrează în bucătării, echipamentul sportiv strâmt, gulerele prea fixe, casca de motociclist sau orice obiecte care pot provoca iritații ale pielii, prin frecare, pot duce apoi la dezvoltarea acneei în zonele respective.

De asemenea utilizarea unor produse cosmetice neadecvate, care au conținut mărit de uleiuri, fie că sunt creme pentru ten sau produse pentru întreținerea părului cum ar fi balsamurile sau măștile pentru păr, care duc la colmatarea porilor și astfel la imposibilitatea eliminării sebumului, al cărui rol este de a proteja pielea prin filmul hidrolipidic care se crează cu participarea sa.

Primul pas în tratarea acneei în cazul adulților este determinarea cauzei și bineînțeles eliminarea acesteia dacă este posibil. Al doilea pas este îngrijirea corectă a pielii. Prin îngrijirea corectă a pielii înțelegând utilizarea produselor cosmetice adecvate, atât pentru curățarea pielii dimineața și seara cât și a cremelor sau serurilor pentru hidratarea sau echilibrarea sintezei de sebum. Pentru că tratăm acneea persoanelor adulte, se recomandă și produse exfoliante pe bază de acizi, care pot fi mai blânde sau mai agrezive în funcție de caz și de recomandarea specialistului.

În cazul erupțiilor ușoare este bine a se efectua tratamente cosmetice și a se utiliza produsele indicate, în cazul erupțiilor severe, se recomandă consultarea medicului dermatolog.