Prima temă în cadrul mini perfecționării online este DEMACHIEREA.

Care este rolul demachiantului? De câte tipuri sunt demachiantele, când și cum le folosim?

Demachiantele sunt de mai multe tipuri:

  • Demachiante de tip lapte
  • Demachiante de tip gel sau spumă
  • Demachiante de tip apă micelară
  • Demachiante bifazice

Bineînteles rolul demachierii este de a îndepărta machiajul și impuritățile de pe ten, de a curăța tenul și reprezintă primul pas, foarte important din etapele unui tratament cosmetic. Pe lângă efectul primordial de a îndepărta machiajul și impuritățile, conțin substanțe active care, în funcție de tipul tenului, pot echilibra, hidrata tenul, dar și deschid calea substanțelor active pentru a putea pătrunde în straturile profunde ale pielii.

 

 

A doua temă în cadrul mini perfecționării online este TONIZAREA.

Loțiunea tonică o folosim pentru hidratare, calmare sau refacerea pH-lui?

Tonifierea reprezintă a doua etapă în îngrijirea zilnică a tenului şi are drept scop înlăturarea tuturor microelementelor rămase de pe urma demachierii, împrospătând și pregătind tenul pentru absorbția produselor hidratante (creme, măști, seruri). Oferă pielii un plus de ingrediente benefice şi restabileşte valoarea pH-ului natural.

Un tonic bine formulat reduce inflamaţia, aduce un aport suplimentar de antioxidanţi şi de ingrediente ce contribuie la repararea pielii.




 

A treia temă în cadrul mini perfecționării online este EXFOLIEREA.

Ce reprezintă de fapt peelingul și de câte feluri sunt ele? Pentru a putea alege peelingul optim, este bine să știm ce sunt corneocitele, alcătuirea lor, respectiv ce este stratul cornos.

Peelingurile pot fi:

  • chimice
  • biologice
  • fizice

Rolul peelingurilor este de a îndepărta, de a descoama, celule moarte și pentru a introduce în straturile profunde ale pielii substanța activă dar și pentru a îmbunătăți oxigenarea pielii.

 

Exfolierea înseamnă descoamare. Prin exfoliere teoretic dorim să ajutăm corneocitele să se desprindă din stratul cornos. Corneocitul este o celulă foarte aplatizată, anucleată având citoplasma în întrăgime ocupată cu cheratină. Stratul cornos, este format din corneocite, reprezintând partea exterioară a epidermului și serveste ca o barieră fizică protejând corpul împotriva agresiunilor externe. De ce este important să cunoaștem alcătuirea stratului cornos? Pentru că așa putem întelege mecanismul de acțiune al peelingurilor. pH-ul scăzut al pielii duce la desfacerea legăturilor dintre corneocite.

 

A patra temă în cadrul mini perfecționării online este HIDRATAREA. Un ten corespunzător hidratat își menține timp îndelungat aspectul tineresc, fermitatea, suplețea, precum și culoarea ușor rozalie care denotă sănătate.

Deshidratarea poate fi:

  • deshidratare de suprafață - care se referă la lipsa apei în epidermă
  • deshidratere profundă - care se referă la lipsa apei în derm și hipoderm

Pentru a avea succes în tratarea acestei probleme cosmetice, trebuie în primul rând să cunoaștem cauzele care generează deshidratarea.

Care sunt substanțele active care asigură hidratarea atât a straturilor superficiale cât și a celor profunde? Glicerina, aminoacizii din proteine hidrolizate, acidul hialuronic de diferite dimensiuni, ureea, sorbitolul, polizaharidele, glicoproteinele. Pentru a avea un ten sănătos, corespunzător hidratat trebuie să avem în vedere atât hidratarea straturilor superioare ale pielii, adică a epidermului, cât și a straturilor profunde, adică a dermului utilizând produse adecvate: creme, măști sau seruri îmbinate cu diferite procedee sau aparatură cosmetică.

 

 

Ultima temă în cadrul mini perfecționării online este NUTRIȚIA.

Secretul unui ten "strălucind de sănătate" constă într-o nutriție și o hidratare corectă. Așa cum oferi corpului o alimentație nutritivă bogată în antioxidanți, tot așa și pielea trebuie „hrănită” adecvat. Pentru a menține starea de sănătate a pielii, a părului, a unghiilor și în general al întregului organism, celulele au nevoie și de nutrienți.

Nutrienții se împart în două mari categorii:

  • Macronutrienți - glucide, lipide, proteine
  • Micronutrienți - vitamine, minerale, oligoelemente

Principalii nutrienți pe care îi folosim în cosmetică au efect la nivel celular în menținerea sănătății, integrității, supleții și tinereții pielii. Nutriția pielii este importantă la orice vârstă, chiar și în cazul tenurilor tinere, iar substanțele nutritive se aleg în funcție de natura tenului.