Celulita este o afecțiune a pielii care se manifestă prin apariția aspectului de “coajă de portocală”, din cauza unui proces anormal de stocare a grăsimilor, în celulele adipoase. Stilul de viață și nivelul de stres au și ei un cuvânt de spus, în apariția acestei anomalii. Studiile arată că 80-90% dintre femei vor avea, probabil, celulită de-a lungul vieții.

Care sunt principalii factori care influențează apariția celulitei?

1. Sexul - Celulita poate afecta atât bărbații, cât și femeile, însă este mult mai frecventă la femei, datorită distribuțiilor diferite de grăsime, țesut conjunctiv și mușchi.

2. Factori de natură genetică - Genele determină structura și textura pielii și tipul de corp al unei femei. Factorii genetici sunt implicați în rata metabolismului unei persoane, distribuția grăsimii sub piele și circulația la nivelul pielii. Celulita are tendința de a apărea la membrii aceleași familii.

3. Factori hormonali - Estrogenul, insulina, noradrenalina, hormonii tiroidieni și prolactina au rol în producerea celulitei. Se crede că pe măsură ce estrogenul scade în apropierea menopauzei, se reduce și fluxul de sânge în țesutul conjunctiv din piele. Circulația redusă înseamnă mai puțin oxigen în zonă, rezultând o producție mai scăzută de colagen. Celulele adipoase se măresc, de asemenea, pe măsură ce nivelul de estrogen scade.

4. Vârsta - Celulita apare mai frecvent după vârsta de 25 de ani, însă poate să apară imediat după pubertate, în adolescență, când grăsimea este distribuită la nivelul coapselor, feselor și șoldurilor - zone comune pentru celulită. De asemenea, celulita este mult mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă, când pielea își pierde elasticitatea.

5. Factori externi:

         5.1 Alimentația - Persoanele care mănâncă prea multe grăsimi, carbohidrați și sare și prea puține fibre au un risc crescut.

         5.2 Fumatul - De asemenea, celulita este mai frecventă la fumători și la cei care stau într-o singură poziție pentru perioade lungi de timp.

         5.3 Lipsa de mișcare - La cei care nu fac mișcare coaja de portocală se instalează mai pregnant decât la cei care practică orice formă de mișcare.

Pentru a te bucura de o piele frumoasă și netedă descoperă produsele profesionale ce luptă împotriva celulitei.