Fiind specialist în domeniul industriei cosmetice de mai bine de un deceniu, primesc cu regularitate întrebări legate de îngrijirea tenului de la clienți, prieteni, rude. Ce produse cosmetice să folosesc? Care este cea mai indicată substanță activă pentru acest tip de ten? O anumită problemă a tenului cu ce agent se poate trata? Este o adevarată provocare să dai răspuns la astfel de întrebări, pentru că pe lângă cunoștințele legate de produsele clasice trebuie să fii în temă cu cele mai noi rezultate ale cercetărilor în domeniu. Deci nu este suficient să te bazezi doar pe cunoștințele acumulate cu vreme în urmă, ci trebuie să fii la zi cu noutățile, să faci tu însuți cercetări.
Una din substanțele active preferate de mine este acidul hialuronic, o și folosesc eu însămi pentru hidratarea pielii. Astfel, în această săptămână vom analiza această substanță activă multifuncțională.
Să vedem deci informaţiile legate de acidul hialuronic:
- Moleculele acidului hialuronic sunt elemente esențiale ale dermului, mai precis ale țesutului conjunctiv al acestuia, materialul ce umple spațiul dintre colagen și fibrele elastice.
- Dermul este format în proporție de 70% din fibre de colagen, iar capacitatea acestuia de reținere a apei și implicit de hidratare este asigurată de acidul hialuronic (dermul conține 15-18% din apă ce se găsește în organismul uman).
- Acidul hialuronic se produce pe cale naturală în celulele țesutului conjuctiv, respectiv în fibroblaste.
- Este o componentă importantă a țesutului conjunctiv, dar și a ochilor, musculaturii și a lichidului din articulații, unde asigură mișcarea fără probleme a acestora, funcționând ca un "lubrifiant". Are rol în păstrarea elasticității țesuturilor, a pătrunderii apei în acestea și în capacitatea de păstrare a apei.
- Are efect antioxidant, antiinflamator și antibacterial, ajută la vindecarea rănilor.
- Completarea se poate face prin ten, cu ajutorul cremelor, pe cale orală, cu capsule sau cu injecții locale.
- Producerea acidului hialuronic scade odată cu trecerea anilor. La vârsta de peste 40 de ani scade la jumătate, iar peste 60 de ani la 10% din valoarea inițială.
- Completarea cu acid hialuronic trebuie să se înceapă în tinerețe, cel mai repede de la 20 de ani, dar cel mai târziu de la 30 de ani, în scopul conservării stării tenului, respectiv pentru păstrarea elasticității celorlalte țesuturi.
- Poate reține o masă de apă ce este de 1.000 de ori mai mare decât propria sa masă, de aceea este una din substanțele cele mai bune pentru hidratare.
- Acidul hialuronic este format din molecule mari, cu o greutate de 1.000.000 dalton, care în mod normal nu poate pătrunde prin piele. În industria cosmetică modernă se folosește în stare fragmentată (lanț fragmentat de acid hialuronic pentru dimensiuni mai mici), pentru asigurarea absorbției perfecte.
Nu este de mirare, deci, ca această substanță activă este una din cele mai răspândite substanțe active în produsele cosmetice anti aging sau în fiolele pentru mezoterapie. Pe lângă păstrarea sănătății și elasticității tenului, ajută la menținerea echilibrului acestuia, asigurând astfel baza necesară tratamentelor de regenerare.