Geriatria și gerontologia sunt ramuri ale medicinei, care studiază procesul de îmbătrânire și metode de prelungire a vieții, a sănătății. De ce ne interesează aceste aspecte în cosmetică? Deoarece descoperirile din domeniul geriatric au fost introduse și în industria cosmetică cu scopul de a întârzia îmbătrânirea prematură. Una din substanțele revoluționare folosite atât în geriatrie, cât și în cosmetică este procaina. Efectul ei este de încetinire a proceselor de îmbătrânire din piele.

Există mai multe teorii ale îmbătrânirii, precum: teoria neuro-endocrinală (disfuncționalități ale sistemului nervos și endocrin), teoria ceasului genetic telomer (cu cât se divizează de mai multe ori o celulă, cu atât mai scurt este intervalul de timp, adică regiunea telomer), teoria radicalilor liberi (în procesul metabolic se formează compuși cu oxigen cu durată scurtă de viață), abordări alternative (modul în care ne raportăm la viață).

Din cele patru teorii din punct de vedere cosmetic cea mai importantă ar fi teoria radicalilor liberi, deoarece neutralizând radicalii liberi putem întârzia îmbătrânirea prematură a tenului.

Radicalii liberi sunt ioni, molecule, atomi, care au număr impar de electroni pe ultimul strat și tind să își formeze o structură stabilă, ”furând” un electron de la elementele cu care intră foarte repede în reacție, destabilizând astfel anumite procese inter- și intracelulare. Sunt descompuse legăturile chimice ale țesuturilor intacte, în locul lor formându-se legături noi, dar necorespunzătoare, astfel se produc leziuni în ADN-ul celulelor.

Radicalii liberi pot fi produși în organism sau pot proveni din exterior. În organism radicalii liberi sunt produși în procese metabolice și au diferite sarcini, cum ar fi apărarea organismului de anumiți agenți patogeni, reglarea coagulării sângelui, precum și tensiunea arterială.

Din oxigenul inspirat 95% este utilizat, iar din 5% se formează radicali liberi.

Organismul are și mecanisme de neutralizare a radicalilor liberi, prin enzime ca superoxid dismutază SOD, care oferă protecție moleculară și previne deteriorarea ADN-ului.

Radicalii liberi din exteriorul organismului sunt cei din mediul înconjurător: pesticide, poluare, conservanți, substanțe toxice provenite din descompunerea medicamentelor, tutun, alcool, radiații UV.

Antioxidanții sunt substanțe care neutralizează radicalii liberi.

Cei mai importanti antioxidanți sunt enzimele produse de organism: superoxid dismutază și catalază. Tot în organism este produs și glutationul sau ascorbatul.

Antioxidanții utilizați în industria cosmetică sunt compuși polifenolici, carotinoidele, vitaminele A, E (tocoferol), C, oligoelementele, zincul, seleniul etc.

Cum alegem produsele cosmetice și cum întocmim planul de tratament pentru tenurile prematur îmbătrânite?

În primul rând trebuie să ținem cont de natura tenului (normal, gras, uscat, mixt), de vârstă (deoarece toate funcțiile pielii sunt încetinite odată cu înaintarea în vârstă) și de aspectul general al tenului (riduri fine, riduri mai adânci de expresie etc,) și în funcție de aceste constatări putem stabili dacă sunt suficiente doar produsele care conțin antioxidanți sau este nevoie și de substanțe active care să stimuleze funcțiile pielii.

 

Brandul SOLANIE oferă o îngrijire completă împotriva îmbătrânirii premature sau a combaterii semnelor deja instalate - prin liniile: Struguri-Hialuron (cu conținut bogat în antioxidanți polifenolici extrași din sâmburi de struguri), Linia cu Celule Stem de Argan (revigorează celulele stem proprii pielii), Linia Caviar (bogată în minerale și oligoelemente), Linia AHA (potrivit pentru reînnoire celulară), Linia cu Aur și Linia Mezopeptide.

Plan de tratament

Tratament cu antioxidanți Struguri – Hialuron – Solanie

  Descarca 

 

Brandul DR. SPILLER oferă posibilitatea personalizării tratamentelor cosmetice prin varietatea cremelor, serurilor și măștilor, care conțin antioxidanti, a cremelor, serurilor, măștilor antiaging pentru toate tipurile de ten, precum și a cremelor de reînnoire celulară.

 

Plan de tratament

Tratament pentru ten matur sensibil deteriorat cu Q10 Oxigen Vital – Dr. Spiller

  Descarca 

 

MCCM combate semnele îmbătrânirii premature cu ajutorul peelingurilor chimice, a serurilor, a fiolelor, a măștilor sau a cremelor special realizate pentru acest scop.

 

Plan de tratament

Tratament pentru ten matur – MCCM

  Descarca