Tenul deshidratat nu este un tip de ten, ca de exemplu tenul uscat, normal, mixt sau gras, ci este o caracteristică, ce poate apărea la toate aceste tipuri de ten, datorită lipsei de apă din țesuturile pielii.

Tenul deshidratat este aspru, dă senzația că strânge, se descuamează ușor și prezintă semne de îmbătrânire prematură a pielii (riduri fine, riduri de expresie).

În general nu întâlnim tenul deshidratat ca atare, de obicei el este asociat și cu alte simptome, cum ar fi: secreție în exces de sebum, secreție insuficientă de sebum, sensibilitate etc. Deshidratarea apare atât la tenurile tinere, cât și la cele mature, senile. Are atât cauze interne, cât și cauze externe.

Cauze interne: boli endocrine, boli metabolice, dezechilibre hormonale, menopauză, etc.

Cauze externe: utilizarea produselor cosmetice neadecvate (demachiante pe bază de tenzide, pe bază de alcool, etc.), exfolieri dure, expunerea la soare sau solar, băi sau dușuri calde, petrecerea timpului în camere cu aer condiționat, expunerea la temperaturi scăzute, consum de medicamente.

Deshidratarea poate fi superficială sau profundă. Deshidratarea superficială apare în straturile epidermei și dacă aceasta nu este tratată corespunzător, aportul de apă va fi echilibrat luând apa din derm, apărând astfel deshidratarea în straturile profunde ale pielii.

Turgorul reprezintă starea de tensiune a unei celule sau al unui țesut datorită cantității de lichide conținute. În cazul pielii deshidratate vom avea de-a face cu un turgor scăzut, adică datorită lipsei de lichide, între țesuturi nu mai există “tensiune” și pielea devine flască. Uneori turgorul este confundat cu tonusul muscular, dar sunt noțiuni complet diferite.

 

 

Cum alcătuim un plan de tratament pentru hidratarea tenului?

În primul rând va trebui să luăm în considerare că după vârsta de 25 de ani organismul nu mai produce acid hialuronic, după vârsta de 40 de ani cantitatea de acid hialuronic din țesuturi scade, deci va trebui să completăm sau să îmbunătățim calitatea acestuia. În al doilea rând va trebui să ținem cont de tipul de ten (de bază: gras, seboreic, normal, uscat, etc.), apoi să alegem produsele cosmetice necesare.

Produsele de curățare trebuie să fie blânde și să conțină factori de hidratare și calmare, ca aloe vera, pantenol, alantoină, uree. Peelingurile să fie deasemenea blânde, chiar dacă sunt fizice, trebuie să conțină granule de dimensiuni foarte mici sau mai bine să utilizăm peelingurile enzimatice sau cele bazate pe acid lactic. Tonicul să fie hidratant și calmant. Serurile să conțină acid hialuronic cu molecule de diferite dimensiuni pentru a putea pătrunde în piele la diferite adâncimi, factor natural de hidratare, ca PCA care este componentă a matricei celulare. Cremele ar trebui să fie hidratante și să conțină: factor de protecție UV, ceară de albine, uleiuri vegetale care conțin derivați ai vitaminei F, de exemplu ulei din sâmburi de struguri, lecitină din soia, ulei de luminița nopții, avocado etc. Măștile să fie hidratante și emoliente, dar să aibă și efect ocluziv, pentru a închide în piele substanțele active utilizate deja.

 

De ce este atât de important să combatem deshidratarea?

Pentru că deshidratarea reprezintă primul factor care determină îmbătrânirea prematură a pielii.