Microdermabraziunea cu diamante este un tratament de peeling facial care reduce vizibil ridurile, liniile fine de expresie, aspectul neuniform al pielii, semnele produse de acnee și pigmentații ale pielii. Exfolierea cu aparatul de microdermabraziune stimulează regenerarea celulară a pielii, tenul devine astfel uniformizat, catifelat și mai luminos. 

Dermabraziunea, peelingul mecanic al pielii executat cu aparatură electrică specifică reprezintă o metodă anti-aging foarte eficientă, folosită în saloanele de cosmetică.

Ce este microdermabraziunea cu diamante?

Microdermabraziunea cu diamante este un sistem nou care folosește baghete microabrazive cu capete de diamante care pot fi folosite și pe zonele mai sensibile ale pielii, adică în jurul ochilor, nasului și gurii unde apar de obicei primele semne ale îmbătrânirii. Capetele sunt de diferite granulații și mărimi și au diferite puteri de abraziune pentru diferite tipuri de ten. Capul baghetei poate să fie confecționat din diamante naturale sau din cristale organice. Capul din diamante naturale este mult mai preferat pentru că este ușor de folosit și nu irită pielea. Prin micodermabraziune se stimulează producția de celule noi și se accelerează producția de colagen și elastină în piele. Regenerarea celulară naturală se produce o dată la 30 de zile, dar odată cu vârsta devine un proces mai încetinit. 

Cum se desfășoară un tratament facial de microdermabraziune cu diamante?

Microdermabraziunea este un peeling facial non-invaziv, care acționează asupra straturilor superficiale ale pielii. Capătul din diamante naturale sau din cristale organice în formă de creion permite folosirea și tratarea zonelor mai sensibile ale pielii, cum ar fi colțurile gurii, zona din jurul ochilor și a nasului. Înaintea ședinței de microdermabraziune se curăță și se demachiază tenul cu produse profesionale. Dacă tenul clientei este deshidratat aplicăm o cremă hidratantă, ca să protejăm pielea. Dacă scopul tratamentului este de exfoliere și revigorarea pielii atunci soluția este microdermabraziune cu cap de diamant, iar dacă scopul este abraziunea mai intensă a pielii, sau tratamentul specific unei probleme, atunci metoda ideală este peeling-ul cu cristale de dioxid de aluminiu.

Care sunt efectele microdermabraziunii?

Efectele tratamentului sunt vizibile deja de la prima ședință:

  • revigorarea circulației sanguine și limfatice ale pielii
  • revigorarea proceselor de regenerare a celulelor
  • curățarea profundă a tenului și redarea luminozității
  • atenuarea vizibilă a ridurilor
  • curățarea și decongestionarea țesuturilor
  • sporirea producerii de colagen a pielii
  • eliminarea petelor, coșurilor, vergeturilor, cicatricilor cauzate de acnee

 Avantajele microdermabraziunii cu diamante

Cel mai mare avantaj al microdermabraziunii cu capete de diamant este că nu necesită cristale, care pot să aibă efecte secundare negative ca de exemplu înroșire, inflamații sau uscăciune. Nu există riscul inhalării ale reziduurilor și prafului rezultate prin peeling-ul cu cristale. Un alt avantaj este costul relativ redus al aparatului de peeling cu diamante, fiindcă nu necesită alimentarea cu rezerve noi de cristale și capetele baghetei sunt reutilizabile, doar trebuie sterilizate corect înaintea fiecărui tratament. Tratamentul este nedureros și poate fi repetat la intervale scurte de timp. Microdermabraziunea poate lupta împotriva fotoîmbătrânirii și este o procedură efectivă în tratamentele cu tenurile problematice cu  acnee, cicatrice, vergeturi.

 În urma peelingului mecanic crește foarte mult permeabilitatea pielii (capacitatea de absorbție) astfel substanța activă este absorbită în profunzime. Odată cu peelingul mecanic se execută și un drenaj limfatic (datorită sistemului de vacuum) astfel se pornește procesul de detoxifiere a pielii. Prin peeling se obține o mai bună oxigenare a pielii. Datorită îndepărtării stratului cornos care reprezintă protecția pielii, aceasta tinde să îl refacă, astfel încât se intensifică procesul de reînnoire celulară.

Rezultatele dermabraziunii sunt:

  • îndepărtarea celulelor moarte (stratului cornos)
  • curățarea pielii
  • îmbunătățirea permeabilității pielii
  • îmbunătățirea irigării sangvine a tenului
  • îmbunătățirea schimbului intercelular de substanțe
  • îmbunătățirea oxigenării celulelor
  • detoxifiere
  • intensificarea procesului de producere a colagenului

Efectul ședintei depinde de mărimea capului de diamant și de intensitatea vacuumului. Dacă vacuumul este mai intens, puterea abrazivă este mai mare. Se alege intensitatea vacuumului și capul de diamant în funcție de problema care se dorește a fi tratată și tipul tenului. În zonele sensibile (din jurul ochilor) sau în cazului tenului sensibil se lucrează cu intensitate redusă și cap de diamant mic. În cazul cicatricilor vacuumul este mai intens și capul de diamant mare. Înaintea începerii tratamentului se testează puterea, reglată pe propria mână.

Când putem folosi peelingul mecanic și pentru ce tipuri de ten?

Dermabraziunea se poate folosi la toate tipurile de ten, excepție făcând tenul acneic și tenul sensibil, cuperozic.

Câte ședințe sunt necesare?
Dacă dorim să împrospătăm doar tenul este suficientă o ședință sau două. Dacă dorim să tratăm o problemă, atunci numărul ședințelor depinde de starea tenului.

Curățare: 1-2 ședințe
Întinerire: 4-5 ședințe
Riduri: 6-8 ședințe
Urme de acnee: 8-10 ședințe
Pete de pigment: 8-12 ședințe
Vergeturi: 12-14 ședințe
Pauza între 2 ședințe este de 7 – 14 zile (minim 7 zile pentru că acesta este timpul necesar refacerii stratului cornos).

Care sunt efectele secundare la microdermabraziune cu diamante?

Tratamentul cu microdermabraziune de obicei nu are efecte secundare. La tenurile mai sensibile poate apărea o ușoară înroșire pentru care se poate aplica o cremă decongestionantă cu putere mare de hidratare. 

Contraindicații:

  • orice proces inflamator, acnee
  • ten cuperozic
  • infecții
  • herpes
  • probleme tumorale, leziuni ale pielii
  • tratamente antibiotice
  • pacemaker
  • după tratament cu Roaccutane 4-5 săptămâni
  • după tratament IPL
  • sarcină

Dacă în timpul tratamentului apar semnele unor probleme necunoscute până la tratament, acesta trebuie întrerupt și clienta trebuie îndrumată la medicul curant sau dermatolog.

ATENȚIONARE
La finalul tratamentului obligatoriu se folosește cremă cu factor solar cu o protecție de minim SPF 20 (timp de minim 7 zile).
Timp de 24 de ore nu se folosește machiaj.
Timp de minim 7 zile se evită solarul sau sauna.
În urma tratamentelor pot apărea ușoare iritații ale pielii care trec mai repede sau mai târziu în funție de sensibilitatea pielii.