Pielea devine mai sensibilă în cazul dereglărilor hormonale, din cauza fumatului sau a poluării din mediul înconjurător, în lipsa unui stil de viață sănătos sau pur și simplu odată cu înaintarea în vârstă. De aceea trebuie să acordăm o atenție deosebită îngrijirii și protejării pielii dacă observăm apariția petelor de pigment.
Înainte de a decide ce fel de tratament vom executa pentru îndepărtarea petelor de pigment, trebuie mai întâi să depistăm cauzele acestora. Ele sunt multiple, pot fi mecanice: răni, urme lăsate de acnee, inflamații, arsuri solare sau arsuri datorate expunerii îndelungate la solar; de natură hormonală sau pot fi provocate de un anumit tratament medicamentos, sau pot avea ca și cauză boli metabolice, deasemenea pot fi pete de senectute.
Petele reprezintă acumulări ale melaninei, un pigment care este secretat de melanocite și care are rol de protecție, determinând nuanța pielii fiecărei persoane. Dacă aceste celule sunt iritate în mod repetat, atunci secreția de melanină poate scăpa de sub control și, prin urmare, apar petele pigmentare. Fiindcă unul dintre rolurile principale ale melaninei este protecția împotriva radiațiilor solare, cu cât expunerea la soare este mai prelungită, cu atât mai mult se intensifică activitatea melanocitelor și, în consecință, secreția de melanină. Petele nu țin cont de tipul de ten, pot apărea atât la persoanele brunete cu un ten închis, cât și la tenurile deschise.
Înainte de tratament e nevoie de un diagnostic prezumtiv care să ne spună vârsta clientei, o piele tânără se regenerează mult mai repede decât o piele matură. Este extrem de important să eliminăm cauza, altfel chiar dacă reușim să realizăm o anumită decolorare, petele vor reapărea cu aceeași intensitate. Deasemenea, este important să știm ce vechime au petele (au apărut acum 2-3 luni sau persistă deja de 2-3 ani). Culoarea petelor poate fi de la maro deschis până la maro mai închis. Bineînțeles, petele maronii mai deschise la culoare se vor decolora mult mai repede decât cele maronii mai închise la culoare.
Este recomandat să consultăm părerea unei cosmeticiene, care în urma diagnosticului prezumtiv să hotărească numărul de ședințe, care trebuie efectuate, precum și gama de produse, care este cea mai indicată și cu cea mai mare eficiență în cazul fiecărei persoane. Numărul de ședințe poate varia de la 4-6 la 8 ședințe în funcție de culoarea, natura și vechimea petelor.
Concomitent cu ședințele din salon, se vor utiliza, zilnic acasă produse indicate de cosmeticiană pentru a continua și a susține efectele obținute în salon.
Gama Solanie prin Linia Vita White oferă posibilitatea tratării atât a tenurilor tinere (care prezintă doar urme de acnee), cât și a tenurilor mature, uniformizând culoarea tenului, chiar și în cazul petelor hormonale sau de senectute.
Brandul Dr. Spiller a destinat Linia de albire, depigmentare în special tenurilor mature. Tonicul cu AHA, crema depigmentantă, serul depigmentant, fiolele pot fi utilizate cu succes atât în salon cât și acasă.
Putem recurge la un tratament de mezoterapie în cazul în care petele sunt foarte intens colorate (maroniu închis) și persistă de o perioadă mai îndelungată (fiola MelanoOut, fiola Whitening/Vitamina C/Glutation/Oligoelemente). Tot aici putem include și peelingurile chimice cu acid salicilic cu diferite concentrații sau peelingurile speciale de albire. Produsele pentru mezoterapie se referă la tenurile mature în general, la tenurile tinere doar peste 25 de ani dacă-i cazul.
Există posibilitatea de reapariție a petelor din cauza sensibilizării melanocitelor de a secreta pigmentul. Din acest motiv, este recomandată protecția împotriva razelor UV atât în timpul, cât și după terminarea tratamentului, oricare ar fi anotimpul sau condițiile meteo.