Acidul hialuronic este un component important în combaterea procesului de îmbătrânire, cel puțin la nivelul pielii. Cunoscut și sub denumirea de hialuron, este de fapt o moleculă compusă în mare parte din zaharuri (polizaharide) care se găsește în mod normal în matricea extracelulară, în special în țesuturile conjunctive. Denumirea lui provine de la aspectul hialoid (sticlos) al compusului atunci când formează legături cu apa.

Acidul hialuronic se găsește în multe țesuturi și organe din corp, însă cantitatea cea mai mare, aproximativ 50% se găsește în piele. Este secretat chiar de organism și pe lângă alte beneficii are proprietatea de a forma legături cu apa, de aceea, producția acidului hialuronic în corp menține pielea hidratată. La nivelul pielii acidul hialuronic umple “golurile” din rețeaua formată de fibrele de colagen și elastină care asigură fermitatea țesutului. El asigură hidratarea celulară și implicit aspectul luminos, sănătos și tânăr al pielii. Deasemenea asigură întârzierea apariției semnelor de bătrânețe, maturitate, îmbătrânirea prematură a pielii, a cărei cauză principală este deshidratarea fiziologică.

Odată cu trecerea anilor organismul sintetizează din ce în ce mai puțin acid hialuronic, ajungând ca la vârsta de 60 de ani să producă doar jumătate din cantitatea necesară. Acidul hialuronic joacă un rol important și în sinteza colagenului, proteină care susține sănătatea și funcționarea optimă a întregului organism și în special al pielii. Asigurarea unei cantități optime de acid hialuronic determină menținerea colagenului în țesuturi sporind astfel efectul antiaging. Deasemenea, acidul hialuronic are rol important în procesul de regenerare al pielii, deci de cicatrizare a leziunilor și de calmare a iritațiilor și a inflamațiilor.

Acidul hialuronic utilizat în cosmetică îl găsim în mai multe variante. În funcție de mărimea moleculei poate avea denumiri diferite precum, sodium hialuronat, care are molecula cea mai mică și se absoarbe cel mai repede când este aplicat la nivel local.

În cosmetică se găsește în numerose produse care pot fi folosite pentru a avea o piele sănătoasă, tânără și elastică. Acestea pot fi creme, seruri, măști, fiole.

Fiolele și serurile pot fi utilizate direct pe piele sau pot fi mixate în creme sau măști cosmetice.