Pielea este cel mai mare organ al organismului și rolul său primordial este cel de protecție, de reglare a temperaturii, de a împiedica deshidratarea, dar totoadată este și organul sensibilității, care ne permite să percepem tot ce atingem.

Este formată din trei straturi: epiderm, derm și hipoderm. În derm se găsesc fibrele de colagen și elastină pe lângă vase sanguine, terminații nervoase, foliculi piloși, glande sebacee și glande sudoripare. Când fibrele de colagen din derm se rup” - datorită acțiunii unor forțe care întind pielea din interior sau exterior -, apar VERGETURILE. Deci, vergeturile, din punct de vedere al structurii cutanate, sunt considerate cicatrici dermice, peste care epidermul atârnă flasc.

 

Cauzele apariției vergeturilor pot fi:

  • creșterea masei corporale
  • creșterea rapidă în perioada de pubertate
  • unele sporturi, precum călăria sau stretchingul
  • masajul puternic
  • unele afecțiuni endocrinologice, precum sindromul Cushing etc.
  • sarcină

Teoretic, vergeturile apar datorită lipsei elasticității pielii și este mult mai ușor să prevenim apariția lor, decât să le tratăm după ce au apărut.

Vergeturile în prima fază sunt de culoare roșie, violacee, deoarece fibrele de colagen rupte sunt inflamate și încă încearcă să se auto-repare, fază în care sunt chiar mai ușor de tratat, deoarece fibrele de colagen au încă potențial de regenerare, după care ele devin albe sidefii, stabile, când procesul s-a încheiat.

Prevenirea apariției vergeturilor se face printr-o rutină zilnică de utilizare a cremelor de corp care să asigure menținerea hidratării corespunzătoare a pielii și, implicit, a elasticității și a tonusului, precum prin asigurarea unei diete bogate în vitamine, stil de viață sănătos, etc.

Dacă însă vergeturile s-au instalat deja, metodele de tratament pot fi multiple, printre care și mezoterapia cu inducție de colagen, unde vom folosi fiole cu Acid Hialuronic, Siliciu Organic, Colagen piruvat, DNA-DNS, DMAE, Dexpanthenol etc.

Ca și creme de prevenție se recomandă: Crema de corp cu colagen contra vergeturilor si celulitei MCCM, Uleiul de masaj cu vitamine pentru față și corp Solanie, Crema colagen Dr Spiller, Crema Reparatoare 24 ore pentru ten deshidratat Dr Spiller etc. În timpul sarcinii, pentru a evita formarea vergeturilor, se vor combina pentru acasă fiolele cu creme și se vor utiliza zilnic atât pe abdomen, cât și pe sâniTratamentul de prevenție este același și în cazul persoanelor aflate la pubertate, predispuse la o creștere, dezvoltare rapidă.