Odată cu înaintarea în vârstă funcțiile organismului slăbesc și se observă o scădere a conținutului de vitamine, deoarece organismul nu mai are aceeași capacitate de a le asimila. În special vitamina A și E sunt importante în lupta radicalilor liberi. Pentru a evita moartea accelerată a celulelor și pentru a preveni îmbătrânirea precoce e necesar să se introducă în organism substanțe naturale care sunt capabile de a-l proteja și au o acțiune antioxidantă.

În primă fază aceste substanțe cedează hidrogenul radicalilor liberi și se pot combina cu ceilalți radicali, formând produse inerte. Altele absorb oxigenul liber cum este vitamina E, C, blocând reacția în lanț a radicalilor liberi. Vitaminele liposolubile se absorb împreună cu grăsimile și pot fi stocate, în timp ce vitaminele hidrosolubile nu se pot depozita. De aceea, rezervele acestor vitamine trebuie să fie "reumplute" în mod regulat, cu ajutorul alimentației.

 

Vitaminele A, C, E combinate cu alte substanțe naturale cum ar fi alantoina din aloe și gama orizanolă din orez, zincul, cuprul, ce sunt filtre ultraviolete cât și elemente cu rol de întărire a membranei celulare, aceasta fiind formată din fosfolipide. Vitamina C și E se găsesc în struguri, ceaiul verde, ulei de germeni de grâu și porumb, migdale dulci, florile de tei, lăptisor de matcă, polen, extracte embrionare, placentă.

Proteinele sunt principalele elemente generatoare de țesut și constituie substanțele de bază ale celulelor din țesutul muscular, păr, unghii, piele, organele interne. Ele intră și în compoziția hemoglobinei și ajută la formarea anticorpilor și dau energie organismului. După ce sunt absorbite în organism ele se descompun în acizi aminați, care la rândul lor se leagă între ei și generează anumite proteine speciale și particulare de care organismul are nevoie.

Colagenul reprezintă aproximativ o treime din totalul substanțelor din corpul uman. El dă rezistență pielii, elasticitate și tinerețe, permițând o foarte bună hidratare. Carența sa din organism duce la boli numite colagenoză, clinic manifestându-se prin îmbătrânire precoce a pielii, deshidratarea profundă, scăderea tonusului muscular-atonie, cancere cutanate.

Colagenul cu elastină și vitamina E se folosește pentru vergeturi, sâni lăsați, celulită, regenerarea fibrelor elastice.

Colagenul cu acid hialuronic și aloe vera formează la suprafața pielii o peliculă cu rol de a reduce îmbătrânirea precoce.