Razele UVA și UVB din lumina soarelui sunt principalii vinovați pentru procesul de îmbătrânire al pielii. Tocmai pentru acest fapt dacă doriți să păstrați aspectul tineresc, este absolut necesar să vă protejați de aceste radiații nu doar vara, ci și în timpul iernii.

Pentru a înțelege mai bine acest aspect, se poate compara pielea de pe partea interioară a antebrațelor cu pielea de pe față sau mâini. Se consideră că efectele razelor solare contribuie într-o proporție copleșitoare de 80 până la 90% la semnele vizibile asociate îmbătrânirii. Acestea includ pigmentarea, apariția ridurilor, petele închise la culoare și elasticitatea redusă a pielii.

Pielea feței este supusă expunerii accentuate la soare și, comparativ cu pielea antebrațelor, este mult mai probabil să prezinte, odată cu înaintarea în vârstă, caracteristici precum pigmentare sau riduri.

Diferența dintre razele UVA și UVB este că razele UVA au capacitatea de a penetra norii și sticla, cauzând deteriorarea pielii. Trebuie să luați acest aspect în considerare în cazul în care petreceți mult timp în apropierea ferestrelor sau la volan. Acest tip de raze au capacitatea de a penetra pielea mai profund, afectând straturile inferioare ale dermei, dar ele nu contribuie semnificativ la apariția roșeții și la producerea arsurilor. Razele UVB, care au o lungime de undă mai scurtă decât razele UVA, penetrează în principal straturile superioare ale pielii sau epiderma, acest tip de raze sunt cele care cauzează arsurile solare și înroșirea pielii.

O modalitate ușoară de a ne aminti acest lucru este să încercăm să facem conexiunea între UVA și îmbătrânire pe de o parte și între UVB și arsuri solare, pe de altă parte. În cele din urmă, ambele tipuri de raze îți afectează pielea, așa încât nu este deloc surprinzător că trebuie să ne protejăm împotriva acestora.

Aproximativ 50% din problemele provocate de razele ultraviolete sunt consecința faptului că ele determină formarea de radicali liberi, care sunt dăunători pentru celulele pielii. Restul problemelor vin de pe urma faptului că lumina UV cauzează leziuni celulare directe și deteriorarea ADN-ului. S-a demonstrat că lumina UV activează niște enzime cunoscute sub numele de metaloproteinaze matriceale, acestea descompun colagenul și deteriorează structura de susținere a pielii, făcând-o flască sau adâncind ridurile.