Dintotdeauna femeile, în mod special și-au dorit să aibă pielea fină ca de bebeluș, adică să fie lipsită de pilozitate.

Dacă facem o incursiune în “istoria “epilării, vom vedea că încă din Antichitate sunt utilizate diferite obiecte pentru îndepărtarea părului din anumite zone ale corpului, cum ar fi: scoici foarte bine ascuțite, piatra ponce sau ceara de albine. Mai târziu au fost confecționate pentru acest scop, lame speciale, de către meșterii acelor timpuri. Uleiul de nuci sau cataplasmele cu amoniac completează metodele de epilare, ale acelor vremuri. În 1844, doctorul Gouraud, creează o soluție specială pentru îndepărtarea părului nedorit, denumită Poudre Subtile. În 1880 apare lama Gillette apoi mult mai târziu în 1940, primul aparat de epilat electric pentru femei și apoi epilarea cu laser sau IPL. În tot acest timp însă este folosită și ceara de albine, iar în orient pasta de zahăr.

Corpul nostru cu excepția palmelor și a tălpilor este acoperit în întregime cu păr. Firul de păr crește din foliculul pilos și închide un unghi de 45 de grade cu suprafața pielii. În interiorul foliculului se află rădăcina, iar partea mai lată a acesteia este bulbul pilos. Descompunerea și cornificarea rădăcinii duce la creșterea firului de păr.

Etapele de creștere ale firului de păr sunt:

  1. Faza anagenă, firul de păr se naște din folicul și crește printr-o diviziune intensă a celulelor rădăcinii.
  2. Faza catagenă sau etapa tranzitorie, firul de păr migrează spre suprafața pielii.
  3. Faza telogenă, etapa de odihnă, se formează un nou fir de păr, din celulele rămase pe papile.

Pentru ca epilarea să fie eficientă și durabilă în timp, ar trebui să se execute în faza anagenă, adică, în faza creșterii firului de păr, indiferent de ce metodă de epilare folosim.

De ce să utilizăm pasta de zahăr pentru epilat?

Deoarece ea prezintă o serie de avantaje precum:

  • nu cauzează alergii fiind un produs 100% natural;
  • este bine tolerat de piele;
  • are temperatura corpului, nu este fierbinte;
  • nu aderă la celulele vii, poate fi utilizată de mai multe ori pe aceeași zonă, dacă au rămas fire rebele;
  • nu rupe firele de păr;
  • se îndepărtează simplu prin spălare cu apă.

Etapele epilării cu pastă de zahăr:

  1. Curățarea pielii cu gel de curățare (îndepărtăm impuritățile, transpirația, crema de corp);
  2. Aplicarea pudrei de talc (absoarbe umiditatea de pe suprafața pielii, face vizibil chiar și puful și firele subțiri);
  3. Aplicarea pastei de zahăr (se execută în direcția inversă creșterii firului de păr);
  4. Îndepărtarea pastei de zahăr (în direcția creșterii firului de păr);
  5. Aplicarea balsamului sau a unei creme calmante;
  6. Epilarea cu pastă de zahăr se recomandă în mod special persoanelor cu pielea sensibilă și mai ales în zone delicate cum ar fi: mustața, axila sau zona inghinală.